Rafter preuzeo reprezentaciju Australije
Za vrijeme igračkih dana

Rafter naslijedio Fitzgeralda

Rafter preuzeo reprezentaciju Australije

M. Maksimović

Nekada najbolji teniser svijeta,Australac Pat Rafter izabran je za novog selektora australske teniske Davis Cup reprezentacije.Rafter će za australskim kormilom naslijediti Johna Fitzgeralda koji je reprezentaciju vodio zadnjih deset godina.

Prvi Rafterov suradnik bit će trener Tony Roche koji je tijekom karijere vodio Ivana Lendla, Rogera Federera, Lleytona Hewita i Raftera.

''Rafter i Roche su savršena kombinacija. Već su zajedno surađivali tako da se dobro poznaju i uvjeren sam u uspjeh,'' rekao je Todd Woodbridge, prvi čovjek muškog tenisa u Australiji.Teniska reprezentacija Australije je 28 puta slavila u Davis Cupu, a više naslova imaju samo Amerikanci, 32.
Međutim, Australci su zadnji naslov osvojili prije devet godina. Australija je posljednjih godina daleko od vrha.Ove godine su u play offu za ostanak u Svjetskoj grupi poraženi kao domaćini od Belgije 2:3, iako su nakon dva dana vodili 2:1.

Australija je izgubila od Belgije i 2007.godine u prvom kolu Svjetske grupe,nakon čega je stigao poraz od Srbije i preseljenje u niži rang, odnosno Azijsko-okeancijsku grupu.Pat Rafter je u svojoj karijeri osvojio dva Grand Slam turnira,dvije godine zaredom je bio pobjednik US.Opena,ukupno je u karijeri osvojio 11 turnira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.