Revolucija u tenisu se nastavlja

Uvijek nešto novo

Revolucija u tenisu se nastavlja

E. Škorić

U Milanu se treću godinu zaredom održava ATP Next Gen, turnir na kojem igraju najbolji mladi teniseri, ne stariji od 21 godine.

Osam najboljih tenisera do 21 godine nastupaće na turniru, a kao i ranijih godina, tako će i ove u Milanu biti testirane nove inovacije u tenisu.

Setovi su i prošle godine bili skraćeni do četiri osvojena gema, s tie-breakom kod rezultata 3:3, a za pobjedu je potrebno da se osvoje tri seta.

Također se u gemovima može odigrati maksimalno sedam poena, jer se kod 40:40 igra odlučujući poen, dakle bez prednosti, a kada lopta dodirne mrežu kod servisa, svejedno se igra nastavlja dalje.

Tu je i elektronsko linijsko pozivanje putem Hawk-Eye Livea, sat koji mjeri vrijeme poena na 25 sekundi, savjetovanje igrača u meču putem uređaja za postavljanje slušalica, video pregled itd.

Ove godine se napravio korak s modernom tehnologijom, pa će igrači na sebi imati uređaj s GPS prijemnikom i inercijskim senzorima koji će mjeriti brzinu i smjer, rotaciju tijela i sl.

Nosit će ih igrači koji to budu željeli, a teniserima i trenerima bit će osiguran izvještaj svih statističkih podataka.

"Ovo je jedinstveni turnir koji je uvijek prihvaćao nove tehnologije, a korištenje takvih uređaja pružit će neprocjenjiv uvid u stanje igračima, trenerima i medicinskom osbolju", izjavio je predsjednik ATP-a Chris Kermonde.

Alex De Minaur, Denis Shapovalov, Frances Tiafoe, Casper Ruud, Miomir Kecmanović, Mikael Ymer, Ugo Humbert i Jannik Sinner nastupit će u Milanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi