Sampras je vladao u Hannoveru
Finale iz 1998.godine

Pete je slavio tri puta, Coretja jednom

Sampras je vladao u Hannoveru

M. Maksimović

Nakon šest godina u kojima su ljubitelji tenisa uživali ''ATP World Championships'' se iz Frankfurta preselio u Hannover. U Hannoveru je dominirao Pete Sampras koji je u četiri godine, tri puta bio pobjednik.Ipak dva Mastersa u Hannoveru se posebno pamte. Jedan iz 1996.godine, drugi iz 1998.godine. Posebno prvi.

Agassi je nakon poraza od Changa odustao, upao je Enqvist, dok su u polufinale ušli iz  ''Bijele'' grupe Ivanišević i Krajicek, iz ''Crvene'' Becker i Samprasa. Oba polufinala su bila otvorena do kraja, jedna lopta je odlučivala. Na kraju je Sampras dobio Gorana 7-5 u trećem setu,Becker se vratio protiv Krajiceka nakon gubitka prvog seta.

Finale je bila posebna priča.Meč je trajao četiri sata, Becker je zabio 30 aseva, na kraju je izgubio u pet setova, bilo je 6-3, 6-7(5), 6-7(4), 7-6(11), 4-6.

Sljedeće godine nije bilo tako uzbudljivo, iako je Moya recimo na startu dobio Samprasa. Do finala su stigli Sampras i Kafelnikov.Rus je u polufinalu dobio Moyu u dva tie breaka.Finale je bilo jednosmjerna ulica, Pete je uzeo svoj četvrti naslov.

Iako u to vrijeme teniseri iz Španije nisu igrali neki atomski tenis u dvoranama, na brzim podlogama, dva Španca su odigrala veliko finale 1998.godine. Alex Coretja je napravio nemoguće, u tri seta je dobio Samprasa, a u finalu ga je čekao Moya koji je dobio Henmana također u tri seta. Finale je bilo veliko, jedno od najvećih ako gledamo istoriju Mastersa.Nakon velike borbe u pet setova, Coretja je osvojio turnir.U finalu je bilo 6-3,6-3,5-7,3-6,5-7.

Peti i svoj posljednji Masters, Sampras je osvojio upravo u Hannoveru. Ni on ni Agaassi nisu imali problema do finala. Pete nije imao niti u finalu, do naslova je došao u tri seta.

Pogledajte detalje sa finala 1996.godine:
Pogledajte detalje iz polufinala 1998.godine:



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti