Sara Errani suspendovana zbog dopinga

Kazna za italijansku teniserku

Sara Errani suspendovana zbog dopinga

E. Čaušević

Italijanska tenisera Sara Errani kažnjena je od strane Međunarodne teniske federacije (ITF) zbog toga što je pala na doping kontroli.

ITF je danas potvrdio da je Errani suspendovana na dva mjeseca jer je nakon doping testa utvrđeno da je koristila nedopuštano stimulativno sredstvo. Test je održan u februaru ove godine, a italijanska teniserka je u aprilu priznala da je koristila letrozol.

Letrozol se koristi primarno u liješenju raka dojke i nalazi se na listi zabranjenih supstanci. Također, ovo sredstvo se koristi i u liječenju neprodnosti, a WADA ga je zabranila jer može djelovati kao metabolički i hormonalni stimulator.

Errani je priznala u aprilu da je pogriješila i zatražila je da bude salušana pred nezavisnim sudijama. Nakon što je saslušanje završeno donijeta je odluka da ova teniserka bude kažnjena na dva mjeseca neigranja. Također, svi njeni rezultati od februara do juna ove godine su poništeni i Errani će morati vratiti novac koji je osvojila u pomenutom periodu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi