Serena dostigla Billie Jean King
Peti trijumf na Australian Openu

Novi naslov za Serenu Williams

Serena dostigla Billie Jean King

M. Maksimović

Serena Williams je pobjednica Australian Opena. Ona je danas u finalu koje je trajalo 127 minuta savladala povratnicu, Belgijanku Justin Henin 6-4,3-6,6-2. Na ovaj način Serena je odbranila naslov pobjednice, stigla je do svog 12 Grand Slam naslova u karijeri, petog u Melbourneu. U zadnje četiri godine, Serena je slavila tri puta, danas je prestigla Monicu Seleš i Stefi Graf koje su četiri puta slavile na Australian Openu. Izjednačila se sa Billie Jean King koja također ima 12 Grand Slam naslova.

Samo finale je ponudilo odličan tenis, pogotovo u prva dva seta. Justin je imala problema u prvom setu sa prvim servisom. Tek 46%  uz četiri dvostruke. To je Serena znala iskoristiti iako je gledajući break prilike i Justin imala svojih šansi. Možda je konstatacija da su svije lopte bile presudne u prvom setu najbolja. Dvije ili tri. U petom gemu je Justin imala kod 1-3, dvije lopte za ri-break. Prvu nije iskoristila, druga je bila sporna. Za sudiju na liniji aut, za glavnu u stolici Kerrilyn Cramer čini se dobra pa se poen ponovio. Serena se izvukla. Justin jeste vratila break, dva gema kasnije, ali je opet ostala kratka u desetom. Serena je imala dvije set lopte, druga je opet bila bliza, ali aut.

U nastavku je Justin donekle popravila prvi servis, broj neforsiranih pogrešaka je smanjila, napravila ih je tek sedam i to je osjetilo na terenu. U drugom setu je Serena tri puta izgubila svoj servis. Onaj prvi u trećeg gemu je odmah vratila, ne i onaj u sedmom odnosno devetom.
Omjer winnera je u drugom setu bio 13-9 u korist Justin Henin, omjer neforsiranih pogrešaka, opet na strani Henin 7-13. Zapravo, Serena je poet četiri propuštene break prilike, u drugom setu osvojila samo 22 poena.
Na dva seta su Serena i Justin potrošile sati pol i čini se da je Belgijanka tu ''negdje pala'' u trećem je Serena iskoristila sve tri break lopte, Justin se još samo jednom vratila. Na kraju je Serena zabila 12 aseva, 46 winnera, Justin manje, tek četiri asa, 32 winnera.Po završetku meča na terenu su našla i Margaret Court koja ovdje ima 11 naslova, ona je predala pehare poraženoj i pobjednici,


Justin je pričekala da se ovacije stišaju, nije bilo suza, ali je priznala da su emocije tu

'' Ovo je vrlo emotivan trenutak za mene, kada sam otišla nisam mogla ni sanjati da ću se vratiti na ovakav način. Hvala mojim trenerima,  hvala vama koji ste bili uz mene na ovom turniru. Čestitima Sereni koja je danas bila bolja i vidimo se naredne godine'' rekla je Justin.


'' Serena je logično bila super raspoložena, ček je odložila na stol, zadržala je pehar i koalu.

'' Hvala bogu koji mi daje snagu da igram ovakav tenis. Čestitam Justin, igrala je odlično i ovaj meč je mogao završiti i drugačije. Nadam se da ste zadovoljni što se Justin vratila. Hvala mami, sestri, ekipi, hvala ocu sa kojim se vidim uskoro. Billie Jean sada sam i tebe stigla'' rekla je Serena

Rezultat finala:
Serena Williams (SAD, 1) - Justine Henin (Bel) 6-4,3-6,6-2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije