Serena nije nedodirljiva: Kerber ispisala historiju!
Foto: EPA

Njemici naslov u Australiji

Serena nije nedodirljiva: Kerber ispisala historiju!

Edmir Škorić

Amerikanka Serena Williams i Njemica Angelique Kerber odigrale su sjajan meč u finalu Australian Opena. Na kraju je nevjerovatna Kerber slavila sa 6:4, 3:6, 6:4.

Serena i Angelique su doslovno pomele svoje protivnice na putu do finala, pa smo zato i očekivali spektakularno finale u Melbourneu. Njemica, kao šesta igračica svijeta, pokazala je da može da parira Amerikanki, pa je napravila rezultat karijere i upisala najveću pobjedu. Ispunila je san, osvojila je titulu na Grand Slamu turniru.

Dobro je Kerber otvorila meč, stigla je do brejka u trećem gemu, ali je u šestom gemu Serena uzvratila na isti način, pa je izjednačila na 3:3. Prvi set je otišao na stranu Njemice, koja je u sedmom gemu drugim brejkom slomila prvu teniserku svijeta.

Veliki broj neiznuđenih grešaka za Serenu u prvom setu, no potpuna suprotnost u igri bio je drugi set. Serena je zaigrala puno bolje i onda joj Njemica nije mogla ništa. 

Treći set je donio novu sjajnu partiju, posebno Kerber, koja je pokazala kako je hrabra igračica. Dobila je prvi gem, a onda je stigla do 40:0 u drugom gemu. Tri vezane brejk lopte i prvu je iskorsitila. Ne dešava se često da neko pomete Serenu nulom na servis Amerikanke.

Kerber je bila skoncentrisana, fokusirana, sjajno se branila, ali i znala u pravom trenutku napasti Serenu. No, vodstvo od 2:0 u trećem setu ništa ne znači, posebno ne kada igrate protiv "lude" Serene, daleko najbolje teniserke svijeta. 

Odmah u sljedećem, trećem gemu, Serena uzvraća brejkom i vraća se u potpunosti u meč. Serena je bila sigurna na svoj servis za izjednačenje. 

Vodila je 3:2 Kerber, imala nekoliko brejk šansi, ali Williams se vraćala. I onda se opet izborila Njemica za brejk šansu, petu u šestom gemu, te je uspjela da napravi novi brejk i da dođe na korak od velikog ostvarenja. Bez izgubljenog poena je osvojila svoj servis-gem, stigla je do 5:2. Ne bi Serena bila najbolja, da se ne vrati iz mrtvih.

Stigla je do 5:3, pa je napravila brejk za 5:4, a na njen servis-gem je Kerber stigla do 30:0. Onda as, pa sjajna, milimetarski precizna dijagonala za 30:30. Serena je izuzetnim poenima stigla do 40:30, ali je Kerber imala meč-loptu nakon jedne Serenine greške, te je na kraju slavila.

Za 28-godišnju teniserku, rođenu u Bremenu, ovo je prvi Grand Slam naslov u karijeri u prvom finalu. Serena ih je odigrala mnogo, osvojila je brojne Grand Slam naslove, no ostala je bez pete titule u Australiji. 

Australian Open, finale, žene:
Serena Williams (Usa, 1) - Angelique Kerber (Njem, 6) 4:6, 6:3, 4:6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi