Serena teško, Justin lako
Prvo veliko povratničko finale

Poznati su finalisti u konkurenciji teniserki

Serena teško, Justin lako

M. Maksimović

U finalu Australian Opena, ove godine igrat će povratnica Justin Henin i Serena Williams koje su u polufinalu zaustavile nalet Kineskinja, Na Li i Jie Zheng. I dok je Justin u polufinalu izgubila tek jedan gem, Serena je morala ipak '' iskopati malu rupu'' kako bi ugledala finale.

Serena williams je za dva sata igre tek jednom oduzela servis teniserki koja bi od naredne sedmice trebala postati prva Kineskinja u istoriji među deset najboljih u svijetu. Prvi set ovog dvoboja je trajao 58 minuta, Serena je dobro krenula, već u prvom gemu je napravila break. Tu prednost držala je sve do završnice prvog seta, ali je stala kada je trebalo posao završiti. U desetom gemu, nije iskoristila set loptu, pa je još izgubila svoj servis. Igrao se na kraju tie break, u kojem je Serena povela 4-1, to je bilo malo previše za Kineskinju, završilo je 7-4.
Bez obzira na gubitak seta, Na Li je ostala čvrsta, u drugom setu je prva stigla do break lopta, kod 3-3. Serena je opet zapela  u desetom gemu, ne koristi tri meč lopte, pa onda još jednu u 12 gemu. Pa onda opet tie break. Serena je povela 2-1, pa 4-1, pa 6-1, Na Li je zapucala jedan retern u mrežu na drugi servis Serene, te je promašila jedan backhend.
Serena Williams je ukupno na Grand Slam turnirima slavila 11 puta, na Australian Openu četiri. Prvi put 2003.godine (Venus Williams), drugi put 2005.godine (Lindsay Davenport), 2007. (Maria Sharapova), te prošle godine (Dinara Safina). U drugom polufinalu nije bilo nikakve dileme, Jie Zheng nije imala šanse. Tri breaka u prvom, tri breaka u drugom za kraj priče koja je trajala 51 minutu.

Justin Henin je ponovo u finalu nakon 2006.godine. Tada je predala Francuskinji Mauresmo kod 2-0 u drugom setu. Jedini naslov u Melbournu, Justi ima iz 2004.godine kada bila bolja od Kim Clijsters 2-1.


Rezultati polufinala:
Serena Williams (SAD, 1) - Na Li (Kin, 16) 7-6(4),7-6(1),
Justin Henin (Bel) - Jie Zheng (Ki) 6-1,6-0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije