Šest godina vrhunskog tenisa u Frankfurtu
Agassi i Becker su slavili u Frankfurtu

ATP Masters 1990-1996

Šest godina vrhunskog tenisa u Frankfurtu

M. Maksimović

Početkom devedesetih ATP Masters je prešao u Evropu, standardno okupljanje osmorice najboljih u Frankfurtu je zvanično dobilo naziv ''ATP World Championships''.Od 1990.godine do 1996.godine domaćin završnog turnira je bio Frankfurt, nakon čega je turnir prebačen u Hannover.

U dvorani Festhalle odigrani su neki od najvećih mečeva na završnom turniru koje ljubitelji tenisa i dan danas vole prepričavati. Od trijumfa Agassija 1990.godine, preko slavlja Beckera 1992, polufinala iste godine Becker - Ivanišević, trijumfa Sticha 1993.godine i tako dalje.

Agassi je bio prvi ''svjetski prvak''

Osmorica najboljih u Frankfurtu su se pojavila 1990.godine.Fenomenalno društvo, Becker, Edberg, Lendl, Agassi, Sampras,Musters, Gomez, Emilio Sanchez. Edberg i Agassi su stigli do finala, Šveđanin preko Lendla, Amerikanac preko Becker. U velikom finalu Agassi je preokrenuo protiv Edberga i na kraju slavio 3-1.U to vrijeme je Agassi bio prvi maneken Nikea sa svojom žuto/crno/bijelom kombinacijom i dugom kosom.

Sjajni Ivanišević, fenomenalni Becker

Naredne godine su do Frankfurta stigli Stich, Novacek,Forget,Courier. Becker nije ušao u polufinale zbog manje osvojenih setova od Samprasa koji je kasnije u finalu dobio Couriera 3-1.Sampras je te godine inkasirao 1.020.000 dolara.Godine 1992 publika je uživala. Po pri put su u rankfurtu bili Goran Ivanišević, Richard Krajichek, Chang, Korda.Goran je ostvario tri pobjede u svojoj grupi bez izgubljenog seta, ali je u polufinalu išao na Beckera.Becker je dobio meč u tie breaku trećeg 9-7, dan kasnije je sredio Couriera u tri seta.

I Stich je otišao do kraja

Svoj prvi nastup na Mastersu su 1993.godine ostvarili Andrei Medvedev i Sergi Bruguera. Medvedev je odmah došao u polufinale, ali je Sampras bio prejak. U drugom polufinalu je Stich u dva tie breaka slavio protiv Ivaniševića, u drugom je bilo 12:10. Ono što je napravio Becker Courieru godinu ranije, ponovio je Stich protiv Samprasa u četiri seta. Uz osvojeni Wimbledon ovo je bio svakako jedan od najvećih trijumfa Michaela Sticha.

Becker je zatvorio priču u Frankfurtu

Pete Sampras je osvojio turnir 1994.godine, ali su u finale on i becker ušli nakon puno uzbuđenja.Sampras je u tri seta prošao Agassija, Becker, Brugueru. Opet je finale ponudilo vrhunski tenis, Sampras je dobio Beckera 3-1.Priča sa Mastersom u Frankfurtu se završila 1995.godine. Becker je po treći put najbolji, drugi put na domaćem terenu.Chang je napravio iznenađenje u polufinalu protiv Samprasa, u finalu protiv Beckera nije osvojio seta, iako je dva izgubio u tie breaku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije