Šetkić nastavlja sakupljati bodove
Aldin ima veliku priliku na napredak

Još jedna pobjeda našeg tenisera

Šetkić nastavlja sakupljati bodove

M. Maksimović

Naš najbolje rangirani teniser, Aldin Šetkić uspješno je preskočio prvu prepreku na 15.000 dolara vrijednom Futuresu u Mostaru. Aldin je na prvom turniru stigao do polufinala, a već u prvom nastupu na drugom turniru, nagovjestio je još jedan dobar rezultat u polufinalu.

Za razliku od prvog turnira, Šetkić je ovaj put postavljen za sedmog nositelja, a u prvom kolu nije imao previše posla protiv tenisera iz Hrvatske, Dine Marcana 6-2,6-2.Ova Šetkićeva pobjeda donosi, kao i svaki uspjeh u 1. kolu futuresa, samo jedan bod, međutim i taj jedan ima posebnu težinu. Prvo, taj će se bod na ATP rang-listi pojaviti 12. oktobra i bit će 100. na kontu našeg najboljeg tenisera (sada je na 92, a prošle sedmice je zaradio novih 7, pa će prvog ponedjeljka u oktobru biti na 99 bodova!).
Tako će se Šetkić, sa tim bodom, po prvi put naći na ATP listi sa maksimalno mogućim brojem bodovanih turnira, tj. plasman će mu odrediti zbir od 18 turnira na kojima je osvajao bodove u posljednje 52 sedmice. Šetkić bi tako mogao popraviti svoj raking za 50 mjesta, a trenutačno je 423. na svijetu.
Ne treba zaboraviti niti činjenicu da je u prvom kolu drugog Futuresa u Mostaru poražen prvi nositelj Guillaume Ruffin iz Francuske, što znači da bi Aldin mogao imati nešto lakši posao sve do polufinala. Što se tiče prvog nositelja, pomalo neočekivano Francuz je poražen od Dušana Lajovića iz Srbije 3-6,6-3,6-0 što predstavlja ogromno iznenađenje, ponajviše zbog činjenice da je Lajović slabije rangiran od Ruffina 447.mjesta.


Rezultati 1.kola:
Dušan Lajović (Srb) - Guillaume Ruffin (Fra,1) 3-6,6-3,6-0
Aldin Šetkić (BiH,7) - Dino Marcan (Hrv) 6-2,6-2
Axel Michon (Fra) - Marc Rath (Aut) 6-0,6-3
Enej Bonin (Slo) - Markus Berg (Sve) 6-3,6-4
David Savić (Srb,6) - Ante Pavić (Hrv) 7-5,6-4
Nikola Mektić (Hrv,5) - Rola Blaž (Slo) 6-2,6-4
Antonio Sančić (Hrv) - Denis Matsukevich (Rus) 6-3,6-4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.