Slovenac Žemlja u finalu Beča

Iz kvalifikacija do finala

Slovenac Žemlja u finalu Beča

M. Maksimović

Argentinac Juan Martin Del Potro i Slovenac Grega Žemlja igrat će sutra u finalu ATP turnira u Beču. Prvi nositelj, Juan Martin Del Potro je opravdao očekivanja, dok je Grega Zemlja napravio veliko iznenađenje izborivši preko kvalifikacija, ulazak u finale.

Žemlja je predhodno u prvom kolu savladao osmog nositelja Xaviera Malissea, u četvrtfinalu Tommyja Hassa i na kraju danas Janka Tipsarevića drugog nositelja. Tipsarević je imao set i break viška, ali se Žemlja nije predavao.

 

Prvi set je Tipsarević dobio sa 6-3, nakon što je iskoristio  prvu break loptu u osmom gemu.Žemlja je imao tri break lopte u devetom gemu, ali niti jednu nije iskoristio, tačnije Janko je sa pet uzastopnih poena stigao do seta. Janko je u drugom setu imao 2-0, ali se Žemlja vratio, pa se igrao tie break.U tom 13.gemu smo vidjeli također preokret. Žemlja je poveo 2-0, Tipsarević je sa četiri vezana poena stigao na 4-2, ali je onda Slovenac odovorio na isti način. 

 

Kod 6-4 je imao dvije set lopte, iskoristio je drugu.Rani break na otvaranju trećeg seta je bio presudan. Žemlja je poveo 3-1.Janko je u jednom trenuktu tražio pomoć doktora zbog problema sa ramenom, nakon čega je ispustio tri break lopte u sedmom gemu. Žemlja je dobio taj gem, sa breakom i naredni za svoje veliko finale u karijeri.

 

Tamo ga čega Juan Martin Del Potro koji je bez break stigao do finala.U polufinalu je Del Potro slavio protiv Luksemburžanina Gillesa Mullera 7-4,7-5.Del Potro je zabio 17, Muller as manje uz podatak da su obojica imala iznad 70 posto. Del Potro je imao dvije break lopte, Muller jednu.

 

Rezultati polufinala:

Juan Martin Del Potro (Arg,1) - Gilles Muller (Lux) 7-6(4), 7-6 (5)

Grega Žemlja - Janko Tipsarević (Srb,2) 3-6,7-6 (5), 6-2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.