Soderling karijeru morao završiti s 26 godina: Tri puta sam se pokušao vratiti, ali....

Čovjek koji je dobio Nadala na Roland Garrosu

Soderling karijeru morao završiti s 26 godina: Tri puta sam se pokušao vratiti, ali....

Penzionisani švedski teniser Robin Soderling prisjetio se dana kada je morao okončati kafrijeru.

Soderling je svojevremeno bio 4. reket svijeta, znao je pobijediti čak i Rafaela Nadala na Roland Garrosu, ali na vrhuncu karijere mononukleoza ga je zaustavila.

Prvi put bolest je dobio kada je imao samo 26 godina i od tada više nikada nije zaigrao profesionalni tenis. Pokušao je u tri navrata da se vrati na tere. Bolest je bila prejaka i na kraju se morao pomiriti s penzijom...

"Triput sam pokušavao da se vratim na teren poslije mononukleoze i nisam uspio, što je ostavilo veliki trag na moju psihu. Prihvatio sam da se možda nikada neću vratiti i kada sam donio odlulku da konačno stanem, bilo je teško, ali sam osjetio i olakšanje jer više nisam morao da se borim da se vratim i da živim u neizvjesnosti. Tada sam morao da vidim šta ću dalje sa svojim životom", prisjeća se on.

Dodaje kako je prvih šest mjeseci bilo vrlo ugodno jer je osjetio psihičko olakšanje, ali potom se ponovo vratila želja da se takmiči. Ipak, tada je već bilo kasno.

"Bilo mi je potrebno pet godina da se vratim u stanje u kojem mogu da treniram kako hoću. Tada sam osjetio da je prekasno za povratak, nisam imao ni energije. Nije lako biti vrhunski sportista".

Kaže kako je svu energiju trošio na tenis i da je to bio pogrešan način razmišljanja.

"Bilo je trenutaka u karijeri u kojima sam preozbiljno sve shvatao, volio bih da nisam, živio sam u balonu u kojem je sve bilo tenis. Kako je vrijeme prolazilo i ja postajao bolji, oduzimao sam sebi sve više stvari u kojima sam uživao, mislio sam da je to potrebno ako želim da budem najbolji. Vrijedilo bi ako bih pobjeđivao, ali bih se osjećao sj...no ako bih gubio. Sada vidim da je to bio samo sport, a ja nisam imao dugmu za paljenje i za gašenje".

Soderling je inače dva puta u karijeri igrao finale Roland Garrosa a osvojio je ukupno 10 ATP titula.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti