Šoše: Dva tenisera vraćamo pod zastavu BiH

Intervju sa direktorom Teniskog saveza BiH

Šoše: Dva tenisera vraćamo pod zastavu BiH

M. Maksimović

Na ovogodišnjim Australian Openu smo mogli gledati nastupe Ivana Ljubičića, Marina Čilića, Amera Delića, Berndarda Tomića, Andree Petković - tenisera i teniserke koji nastupaju pod zastavama Hrvatske, Amerike, Australije ili Njemačke.

Razlog tome je jasan. U ovim zemljama su teniseri, rođeni u našoj BiH, dobili potrebnu podršku, finansijsku ali i ostalu. Podršku kakvu sasvim sigurno ne bi dobili u Bosni i Hercegovini.

To na svojoj koži najbolje osjete Mirza Bašić i Ema Burgić kojima trenerski stručnjaci predviđaju sjajne karijere. U boljem položaju nije niti Mervana Jugić – Salkić koja je do sada osvojila 31 turnir u svojoj karijeri, odnosno svi ostali teniseri i teniserke ispod čijeg imena stoji zastava BiH.

Da stvar bude gora pitanje da li ćemo moći zadržati i Emu i Mirzu ukoliko dođe prava ponuda, a teniski savez Hrvatske je spreman uvijek ponuditi. Pitajte Čilića, Dodiga...

Sport je u BiH uglavnom ''zadnja rupa na svirali'', a više ljudi u BiH zna za Andyja Murraya nego za Bašića. U takvoj situaciji teniseri i teniserke su osuđeni na svoje roditelje koji kreditima plaćaju treninge svoje djece.

Posljednji slučaj "Neira i Nerman" najbolje oslikava situaciju u tenisu. Umjesto da Neira i Nerman ostanu u BiH i svoje treninge nastave u nekom od teniskih centara u BiH (ima ih), oni su pokušali u Italiji.  Do kada će se takve stvari dešavati pitamo direktora Teniskog saveza BiH, Zlatka Šošu ?

"Da je ovo normalna država ona bi imala jasnu strategiju promocije u svijetu i tu bi sport morao zauzeti značajno mjesto. U takvoj situaciji tenis može biti odmah do fudbala. Želja je da izgradimo jedan teniski centar gdje bi smo na jednom mejstu imali svojih 30 najboljih tenisera ili teniserki kako se ne bi ponavljale stvari sa Neirom i Nermanom Fatićem koji su zbog loše situacije u BiH, išli u kamp u Italiju. Uz mala sredstva tak kamp bi smo mogli izgraditi u BiH, ali država jednostavno nema sluha.", ističe Šoše u razgovoru za Sportsport.ba

Veliki broj tenisera iz BiH, igra za Hrvatsku, Ameriku, Australiju, Njemačku, da li se nešto može promijeniti po tom pitanju ?

"Zašto oni sada nastupaju za druge države, o tome bi smo mogli raspravljati  dugo. Neki su otišli iz BiH kao djeca, neki su nastupali za BiH, kao Ljubičić i Čilić, nakon čega je stigao poziv iz Hrvatske. U kontaktu smo sa svim teniserima i teniserkema koje nešto znače u teniskom svijetu, a koji su rođeni u BiH, preko Amera Delića, Bernarda Tomića, Andre Petković, Nine Čatović... Želimo kod tih tenisera i teniserki da stvorimo jednu sliku, da je TS BiH jedna ozbilja insitucija i da tenis i pored situacije u kakvoj jeste ova zemlja ima rezultate i budućnost. Za sada smo vrlo blizu povratka dva tenisera pod zastavu BIH, uskoro ćemo sa imenima izaći u javnost.", poručuje Šoše

Ove godine Fed Cup reprezentacija BiH nastupa u I grupi Euro-Afričke zone. Šta možemo očekivati u Talinu?

"U Talinu nas očekuje težak zadatak, jer je I grupa odmah do Svjetske grupe. Na turniru će nastupiti čak 15. igrača koje su rangirane do 80. mjesta na WTA listi. U takvom društvu naš je cilj izboriti opstanak. Za Mervanu Jugić - Salkić i Emu Burgić će biti najvažnije da se akltimatiziraju nakon povratka iz Australije, a tu je i Sandra Martinović."

Teniseri igraju u Tunisu?

"I dok su teniserke napredovale, teniseri nikako da izađu iz te treće grupe Euro-afričke zone. Ove godine imamo povoljan ždrijeb i nadamo da ćemo napokon preći u II grupu. U III grupi nije lako jer se igra turnirski, dok bi prelaskom u II grupu došli u mogućnost da organizujemo jedan pravi Davis Cup meč u BiH." kaže Šoše na kraju razgovora za Sportsport.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.