Spektakl: Duel Titana pripao Đokoviću

U finalu Australian Opena

Spektakl: Duel Titana pripao Đokoviću

M. Maksimović

Srbijanski teniser i trenutno prvi reket svijeta, Novak Đoković, odbranio je titulu na Australian Openu. Naime, u finalnom meču Đoković je nadigrao španskog tenisera Rafaela Nadala (5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5).

Još jedan veliki meč koji će naći svoje mjesto u istoriji tenisa. Meč koji je izgledao kao da neće nikad završiti. Novak Đoković je na kraju odbranio naslov pobjednika nakon pet sati i 53 minuta i najdužem meču u istoriji Australian Opena.

Nadal se uporno vraćao, Novak je imao tri break lopte u osmom gemu četvrtog seta. Imao je 5-3 u tie breaku, imao je break loptu za 5-4 u petom. Sve to je Nadal izvukao, baš kao što je i nešto propustio. Španjolac je imao break prednosti u petom setu, vodio je 4-2, imao je svoju break loptu kod 6-5 Đokovića.

Ali neko je morao izgubiti danas, Novak je pobjedio, osvojio je treći Grand Slam turnir zaredom,
treći u Australiji, ukupno peti u svojoj karijeri.

Prva dva seta kao da su bila iskopirana. Prvi je do breaka došao Nadal, vodio je 4-2, Novak se vratio na 4-4. Dva gema kasnije, Đoković je ponovo izgubio servis, spasio je dvije set lopte kod 6-5, Nadal je ipak uzeo set.

U drugom setu Đoković je sa breakom došao na 4-1, Nadal je odgovorio u devetom gemu, ali nije izdržao u desetom. Nakon 28 minuta igre u trećem setu Novak je ponovo u prednosti break za 3-1. To je period u kojem je Novak dominirao, tri gema je dobio bez izgubljenog poena, dva na svoj servis, jedan na servis Nadala za dupli break.

Đoković je došao do velike prilike u osmom gemu četvrtog seta, gema u kojem je imao tri vezana break lopte. Nadal je u pravom trenutku odigrao pet sjajnih, vezanih poena,
poena koji kao da su ga probudili. Zabio je servis winner, as, pogodio je forhendom, prije nego što je prekinut meč.

Kiša je počela padati, uslijedio je kraći prekid, teren se posušio, krov navukao, kao najava pravih uzbuđenja. Stigao je i prvi tie break. Mini break Nadala za 3-2, Novak odgovara sa tri vezana poena za 5-3, tri poena koja su branitelja naslova dovela na dva koraka do pobjede

A onda, baš kao i u onom osmom gemu na sceni je Nadal. Pomogao i Novak promašivši zicer na mreži kod 5-4. Rafa je dobio tie break, meč je ušao u peti set. 

Nadal je u petom poveo 4-2, mirisalo je na kaznu za propuštene prilike Đokovića, ali Novak odmah uzvraća, vrlo brzo je na semaforu stajalo 4-4. U devetom gemu Novak je opet blizu, ima break loptu, Nadal spašava servis gem.

U narednom gemu Novak pravi na kraju će se ispostaviti ključni break. Kod 6-5 je došao je na dvije lopte do meča, Nadal se ne predaje, dolazi do svoje break lopte. To je bila njegova posljednja šansa da se izvuće, spasi. Nije uspio, Novak je još jednom potvrdio da je najbolji teniser današnjice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.