Tenis je danas poprimio neki sasvim novi oblik

Igralo se s novim pravilima

Tenis je danas poprimio neki sasvim novi oblik

E. Škorić

U Milanu je počeo ATP Next Generatior turnir na kojem učestvuje osam najboljih mladih tenisera.

Radi se o igračima do 21 godine, a koji su najbolje rangirani na ATP listi. Odigrani su i prvi mečevi i to sa novim teniskim pravilima.  Eskperimentisao je ATP na ovom turniru, pa su se igrali 'mali' setovi na četiri osvojena gema i uvijek se igra na tri dobivena seta.

Nema više "đuseva", gem se rješava odmah u poenu nakon 40:40. Kod rezultata 3:3, igra s taj-brejk koji se kao i ranije igra do sedam poena.

Ukinute su linijske sudije, pa je tu "oko sokolovo", skraćene su pauze kod serviranja na 25 sekundi i moguće je da igrači u toku meča komuniciraju s trenerima.

Prvi su to iskusili ruski teniseri Medvedev i Kačanov, a ovaj prvi je slavio sa 2:4, 4:3, 4:3, 4:2. U drugom meču je Chung sa 1:4, 4:3, 4:3, 4:1 savladao Kanađanina Šapovalova.

Kasnije se sastaju Ćorić i Donaldson, te Rubljev i Quinzi. I da, definitivno je neobično vidjeti kako se gemovi završavaju sa 4:3 ili 4:2. 

Radikalne su ovo promjene u teinisu, sada je to nešto sasvim drugačije, ali u Svjetskoj teniskoj federaciji vjeruju da će se ubrzo svi prilagoditi novim pravilima i da će se ovo biti normalno. Kako se i očekivalo, dosta je onih koji smatraju da se gubi prava čar tenisa, ali vrijeme će pokazati jesu li doista napravljeni pravi potezi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi