Najveći skandal u historiji tenisa: Prodavali se i gemovi, znaju se i cifre, ali i vođa operacije

Umiješan veliki broj tenisera

Najveći skandal u historiji tenisa: Prodavali se i gemovi, znaju se i cifre, ali i vođa operacije

E. Škorić

Tenis je individualni sport, pa je nažalost često izložen manipulaciji i kladioničarskim mafijama. Nerijetko se dešavalo da igrači oduče da na ovaj način zarade dodatni novac i nekad im je to isplatljivije nego i da osvoje određene turnire.

Naravno, oni najbolji svjetski teniseri zarađuju enormne cifre igrajući Grand Slam turnire, osvajajući jake ATP turnire, imaju i bogate sponzorske ugovore i sve im ide u prilog, ali šta sa onim "malim" igračima?

Sad je svijet tenisa pogođen novim velikim skandalom. Prema navodima francuskog L'Equipea, vjeruej se da je riječ o najvećem skandalu vezanom za namještanje mečeva u historiji ovog bijelog sporta.

Nadležna tijela istražuju 375 mečeva odigranih između februara 2014. i juna 2018., a ti mečevi povezani su sa 181 profesionalnim teniserom.

Navodno je Grigor Sargsyan (32) glavni čovjek operacije. Radi se o osobi poznatoj kao Masters, mafijašu povezanom sa mafijom iz Armenije. L'Equipe piše da je podmićivao tenisere i da je namještao mečeve.

Većinom se radi o teniserima ispod Top 100 na ATP listi, koji su novčanu naknadu dobijali kroz namještanje mečeva, kada već nisu imali uspjeha na terenima.

Navodno su teniseri dobijali po 400 eura za samo jedan izgubljen gem u pojedinačnoj konkurenciji, a za izgubljeni meč parova oko 2.000 eura. Sveukupno se izvrtjelo oko milion eura.

Imena sudionika u ovoj velikoj prevari nisu dostupna javnosti, no nije isključeno da ih se sve razotkrije, pa je tako veliki broj igrača vjerujemo već sada u opštoj panici i strahu da će se možda njihovo ime na kraju pojaviti u negativnom kontekstu.

Namještanje mečeva zaista je sve češče u teniskoj industriji, naravno zastupljeno je i u drugim sportovima, ali tamo gdje se pita samo jedan čovjek za sve u vlastitoj igri, stvari su značajno lakše za odraditi.

Stoga sve veći broj kladioničara na svijetu izbjegava igrati teniske mečeve, svjesni da je vrlo lako da su odigrali upravo onaj koji je namješten, pa se poslije pitaju kako je moguć da je neki veliki favorit po kvoti npr. 1.20 izgubio kada je sve ukazivalo na to da će pomesti svog rivala.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi