Teniseri nisu razočarali
Davis Cup reprezentacija BiH

Imamo kvalitet za I grupu

Teniseri nisu razočarali

M. Maksimović

Teniska Davis Cup reprezentacija BiH i naredne godine će igrati u II grupi Euro-afričke zone Davis Cupa. U svom debitantskom nastupu u ovom društvu naša selekcija je ove godine ostvarila dvije pobjede i jedan poraz.

Pobjedili smo u prvom kolu Makeodniju 3:2, pa u drugom Estoniju opet 3:2, u oba slučaja smo gubili nakon subote 1:2. Upravo je pobjedom protiv Makedonije ispunjen cilj, jer smo tim trijumfom osigurali ostanak u ovom društvu. Nakon Estonije ždrijeb nam je dodijelo Portugal za kojeg se znalo da je veliki favoriti u ovom meču.

Međutim, onog trenutka kada je postalo jasno da će Amer Delić zaigrati za našu selekciju naše šanse su donekle porasle. Nismo uspjeli i treći put nadoknaditi 1:2, nismo kreirali podvig, ali nismo ni razočarali. Momci su odigrali onako kako treba do posljednje lopte, a prvog dana, pa i drugog jedna, dvije lopte su mogle puno toga promijeniti.Na kraju smo poraženi 3:2 nakon ukupno više od 12 sati igre. Kroz tih 12 sati su naši teniseri osjetili napokon šta znači igrati jedan pravi meč Davis Cupa, jer iako ne želimo podcijeniti Makedoniju i Estoniju, tek je meč u Portugalu bio onaj pravi sa puno preokreta, uzbuđenja.

U ova tri duela, a posebno u ovom zadnjem puno toga smo dobili. Sada imamo jednog Amera Delića koji kada je spreman može pobjediti bilo kojeg igrača, tu Aldin Šetkić koji je ove godine imao omjer 5-1, tu je Ismar Gorčić koji može popraviti svoju formu. Damir Džumhur, Franjo Raspudić, Tomislav Brkić, Mirza Bašić su mladi teniseri koji su kroz ove godinu i Davis Cup najviše dobili. Ostali jesmo u II grupi, ali sa ovom postavom imamo pravo očekivati korak naprijed naredne godine.

Prvi naredni meč je na programu od 4.do 6.marta 2011.godine, a ime protivnika ćemo saznati vrlo brzo. Ždrijeb očekujemo sa nestrpljenjem i sa željom da napokon budemo domaćini, pa da i teniseri zaigraju u pravoj atmosferi pred svojim navijačima. U ovom trenutku je poznato da su iz II grupe u I prešle selekcije Portugala i Slovenije, a da u društvu sa BiH i Litvom ostaju Irska, Bugarska,Kipar,Estonija, Velika Britanija,Monako,Danska i Mađarska, zatim dvije najlošije iz I grupe Bjelorusija i Latvija, te selekcije koje su svoje mjesto izborile u III grupi Grčka, Luksemburg,Maroko i Tunis.

Portugal - BiH 3:2
Frederico Gil - Amer Delić 6-3,6-4,6-7(14),3-6,9-7
Rui Machado - Aldin Šetkić 4-6,2-6,6-1,1-6

Frederico Gil/Leonardo Tavares - Amer Delić/Aldin Šetkić 6-1,6-4,4-6,6-4

Frederico Gil - Aldin Šetkić 6-4,6-3,6-3
Joao Sousa - Damir Džumhur 6-4,4-6,1-6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.