"Formirano" tenisko čudo: Dječakov (12) stil igre svijet nikada prije nije vidio

Isključivo igra forhende

"Formirano" tenisko čudo: Dječakov (12) stil igre svijet nikada prije nije vidio

E. Škorić

Teodor Davidov ima samo 12 godina i smatra se teniskim čudom jer doslovno ne koristi bekend i igra mu se zasniva samo na forhend udarcima.

Teodor je bugarsko-američki talentovani teniser, zapravo dječak koji reket ne ispušta iz ruku u želji da jednog dana postane vrhunski profesionalni teniser. Jasno je svima da će to prije ili kasnije postati, čak i ako se oslanja isključivo na forhende.

Dječak igra tenis bez bekenda zahvaljujući svom stilu tenisa koristeći se s obje ruke, uvijek uspijeva udariti lopticu forhendima zahvaljujući svojoj sposobnosti mijenjanja ruku u reketu.

Dakle, za one koji možda ne znaju razliku - forhend se udara kada loptica odlazi na stranu jače ruke (dešnjaci udaraju desnom, ljevaci lijevom rukom), dok se bekend udara kada loptica odlazi na stranu slabije ruke i pritom se za ovu vrstu udarca koriste obje ruke.

Videozapis Međunarodne teniske federacije (ITF), koji prikazuje Davidov napredak igrajući bez bekhenda, "desnom ili lijevom rukom?", postao je viralan i ponovo je u prvi plan gurnio dječaka koji živi u SAD, a bugarskog je porijekla.

Kako bi postigao ovu neobičnu sposobnost, Teodor Davidov trenira između 30 i 40 sati sedmično.

Oglasi

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cp8dUdBA02V/[/instagram]

"Da, on ima bekhend, a zapravo ima dva bekhenda i prilično su dobri", rekao je Davidov otac, Kalin, za Tennis Majors.

Davidov vjeruje da njegov sin neće morati previše koristiti bekhend.

"Zapravo ljudi koji ga dobro poznaju i vidjeli su ga kako igra na tvrdoj podlozi protiv dobrih igrača i starijih igrača vidjeli su da što je brži tempo to mu se više sviđa i zapravo bolje radi. "Dakle, što brže loptica dođe k njemu, to će zapravo više biti u njegovu korist", objašnjava njegov otac.

Da li je prebacivanje reketa iz jedne u drugu ruku i gubljenje vremena usporilo njegovu pripremu za udarac, Teodorov otac Kalin kaže:

Oglasi

"To se nekako dogodilo i razvilo prirodno. Smislio je vlastiti način kako to učiniti i pokazao se prilično učinkovit".

[instagram]https://www.instagram.com/p/CUxKRihg1G-/[/instagram]

Davidov je uvijek spreman, u koju god stranu suparnik plasirao lopticu.

"Ruke su mu spremne u pravom položaju. Smislio je vlastiti način kako uhvatiti reket tako da je zapravo prilično učinkovit, pa kažem da je to u njegovoj prednosti i zato može biti super agresivan u riternu i vjerojatno je najagresivniji junior što se riterna tiče.”

Dječakov otac smatra da će mu igranje tenisa pomoći i da izraste u veliku osobu.

"Tenis je samo mali dio slike. Za mene je tenis alat da ga učinim boljom osobom, da raste. Tenis je poput joge – duboko smo uključeni u taj način života joge sa svojom suprugom i našom porodicom – a za mene je tenis samo igra. To je privremeno i samo sredstvo, instrument da ga učinimo boljom osobom, da potaknemo širenje njegove svijesti".

Promo

Top Komentari

epa
A sta cemo sa našim mladim Kanom Ahicem koji je nedavno osvojio turnir koji je organizirao Nadal gdje je bukvalno pomeo konkurenciju gdje su bili najbolji mladi igrači tenisa... Pa može jedan članak i o tom našem.biseru..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi