Thiem i Zverev prijete, Đoković može mnogo, Nadal favorit
Zverev i Thiem prijete Nadalu, Đoković može i do finala, ali zna se da je Kralj šljake prvi favorit.

U susret drugom Grand Slamu sezone

Thiem i Zverev prijete, Đoković može mnogo, Nadal favorit

Za nešto manje od 24 sata počinje još jedno izdanje Otvorenog prvenstva Francuske - Roland Garrosa. Ne postoji nijedan drugi turnir u Open eri na kojem je lakše pronaći favorita - to je i ove godine Kralj šljake Rafael Nadal.

Najuspješniji Španac u historiji tenisa tokom karijere ima 10 osvojenih Roland Garrosa. To je samo po sebi nevjerovatno dostignuće i ne daje za pravo bilo kome drugom da se stavi u poziciju favorita ispred njega. Osim toga, Nadal je, kao i uvijek, u sjajnoj formi pred Roland Garros. Osvojio je Monte Carlo, Barcelonu, izgubio u četvrtfinalu Madrida, pa osvojio Rim. Otkad je na Australian Openu ispao od Marina Čilića 23. januara ove godine, izgubio je samo jedan meč i to od Dominica Thiema u Madridu.

Upravo to Austrijancu daje za pravo da kaže - ja mogu pobijediti Nadala i na Roland Garrosu. Naravno, to će biti puno teže jer se radi o Grand Slam turniru gdje se igraju tri seta, gdje će Thiem prije eventualnog susreta protiv Nadal odigrati barem dva ili tri meča od četiri ili pet sati, a sve bi to na kraju išlo u Nadalovu korist koji je daleko iskusniji, naravno i bolji od bilo koga drugog na ovoj podlozi. Osim Thiema, jedan od onih koji mogu poraziti Nadala je i Alexander Zverev. Nijemac je osvojio turnir u Madridu, pa je stigao do finala Rima gdje ga je pobijedio Nadal sa 2:1 u setovima. Na tom susretu je izgledalo početkom trećeg seta da će Zverev slaviti, ali je kiša prekinula meč na kratko i spasila Nadala. Naravno, Španac bi u eventualnim duelima protiv pomenutog dvojca sigurno bio favorit, ali ako ga neko može pobijediti, onda su to vjerovatno oni.

Da li postoji neko treći? Pa, to je veoma teško reći u ovom trenutku. Da su na vrhuncu forme i fizičke spreme, to bi svakako mogli Stan Wawrinka ili Novak Đoković. Prošlogodišnji finalist i osvajač ovog turnira iz 2015. godine, Wawrinka, daleko je od najboljeg tenisa jer se još nije upotpunosti vratio nakon teške povrede zbog koje je pauzirao pola godine. On vjerovatno neće napraviti ništa posebno na turniru, ali zato bi Đoković mogao. Novak je odigrao katastrofalno Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, pa i Madrid nešto bolje, a onda Rim najbolje. U glavnom gradu Italije je pokazao da se približio svom najboljem periodu karijere i da mu još samo malo fizičke spreme i mečeva u nogama nedostaje da dostigne vrhunac. Da je trenutno na vrhuncu, za njega bi možda mogli reći da je jednak favorit kao Nadal, ali ovako teško da može parirati Špancu, ali ne i nemoguće. Koji su dometi Noleta na turniru ptanje je. Sigurno da ne bi bilo iznenađenje da dođe i do samog finala, jer je u donjem dijelu žrijeba, za razliku od Nadala, ali isto tako ne bi bilo iznenađenje da oružje položi recimo već u osmini finala gdje bi se mogao sastati sa Bugarinom Grigorom Dimitrovom.

Od ostalih tenisera koji ciljaju na visok plasman treba svakako izdvojiti Marina Čilića, koji je treći nositelj, Juana Martina del Potra, kojem šljaka baš i nije omiljena podloga, kao i Grigora Dimitrova, koji će, kako smo već napisali, u osmini finala imati teškog rivala u vidu Đokovića.

Naravno, treba spomenuti i to da će Bosna i Hercegovina na turniru imati dva predstavnika - Mirzu Bašića i Damira Džumhura. Obojica su imala sreće kada je u pitanju žrijeb prvog kola jer će igrati protiv kvalifikanata. Džumhurov rival će biti Amerikanac Denis Kudla, 114. teniser svijeta, dok će se Bašić u prvom kolu suočiti protiv Čeha Adama Pavlašeka - 185. tenisera svijeta. Mirza bi u drugom kolu već mogao igrati protiv Argentinca Schwartzmana kojeg će biti veoma teško pobijediti, dok bi Damira u eventualnom trećem kolu trebao sačekati Nijemac Alexander Zverev koji bi u tom meču bio ogroman favorit.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi