Tomic stigao Beckera
Iz kvalifikacija u četvrtfinale

Tomic stigao Beckera

M. Maksimović

Daleko smo još uvijek do finala, međutim već sada ovogodišnji Wimbledon ima jednu pravu, veliku priču.To je Bernard Tomić, mladi Australac koji za one koji ne znaju vuće korijene iz BiH.

Bernard jeste rođen u Njemačkoj, tačnije u Stuttgartu, ali su njegovi roditelji iz BiH.Njegov otac Ivica je rođeni je Husinjanin dok je majka Adisa, rođena Vatić, iz Brčkog.Porodica Tomić se preselila u Australiju 1996.godine kada je Bernard imao četiri godine, a njegov otac je uskoro promijenio ime u John.

Pažnju na sebe je skrenuo kada je osvojio dva Grand Slama u juniorskoj konkurenciji, ali i kada se prije početka ovogodišnjeg Australian Opena povukao sa kvalifikacijskog turnira za wild card na Australian Openu.Nakon toga je njegov otac ušao u sukobe sa medijima u Australiji, a Bernard je iiap zaigrao na Australian Openu.Godinu ranije John se ''zakačio'' i sa čelnim ljudima australskog tenisa.

U martu 2009.godine ITF je suspendovao Tomića nakon što je ovaj napustio teren u meču protiv Marinka Matoševića na Futuresu koji se igrao u Perthu.Sljedeće godine je Bernard odbio trenirati sa Lleytonom Hewittom na Wimbledonu, što su također Australci teško primili. Do ovogodišnjeg Wimbledona Bernard na Touru nije napravio ništa konkretno, baš kao i na seniorskim Grand Slam turnirima, ali se otvorilo na Wimbledonu.

Danas je u osmini finala pomeo Xaviera Malissea i od dućeg će ponedjeljka biti najboljeplasirani Australac na Touru.Ujedno, danas je postao najmlađi četvrtfinalist Wimbledona u posljednjih 25 godina.Bernard ima 18 godina i 255 dana, prije njega je to bio Boris Becker (18 godina, 226 dana) 1986.godine.Prije toga je Becker sa 17 godina, 227 dana igrao četvrtfinale 1985.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.