Tsonga se osvetio Đokoviću

Australian Open

Tsonga se osvetio Đokoviću

Poznati su svi polufinalisti Australian opena, posljednji koji je izborio plasman među četiri najbolja igrača prvog Grand Slama je Jo-Wilfried Tsonga koji je u pet setova izbacio Novaka Đokovića.

U reprizi finala iz 2008. godine Francuz je sa 3:2 u setovima bio bolji od trećeg nositelja Novaka Đokovića (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1). Sam meč nije bio ni blizu onome odigranom prije dvije godine, a Tsongi je ovo, vjerovali ili ne, bio tek drugi meč u karijeri koji je igrao u pet setova.

Prvi set je bio dosta izjednačen i otišao je u tie break. U završnici je više koncentracije imao Tsonga koji tie break dobija sa 10:8 i prvi set riješava u svoju korist. Drugi ista slika na terenu, samo što ovaj put set odlazi na stranu Srbina koji tie break dobija sa 7:5 i vraća meč na početak.

Treći set je bio demonstracija moći Novaka Đokovića koji za samo 37 minuta rješava set u svoju korist sa 6:1 i stvara veliku psihološku prednost u svoju korist. Početak četvrtog seta je bio ključan za konačan rezultat meča.

Novak Đoković je zbog mučnine u stomaku zatražio medicinski time out, Tsonga je iskoristio njegovu slabost i rješio set u svoju korist sa 6:3. Tsonga je drugi put u karijeri morao rješavati meč u petom setu, ali s obzirom na zdravstveno stanje Đokovića nije imao baš težak zadatak.

Za samo 33 minute Tsonga je set dobio sa 6:1 i pridružio se Federeru, Čiliću i Murrayu u polufinalu. U polufinalu ga očekuje težak meč protiv Rogera Federera.

Važnost meča i psihološki pritisak na oba igrača prouzročio je dosta grešaka s obe strane. Oba igrača su napravila isti broj neiznuđenih grešaka, po 55, a bolovi u stomaku zadržali su Đokovića na samo dva asa, što je u poređenju s Tsonginih 19 zaista premalo. Đoković je načinio 9 dvostrukih servis greški, Tsonga samo dvije.

Rezultat:

Jo-Wilfried Tsonga – Novak Đoković 3:2 (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti