Veliki broj propuštenih brejk lopti koštao Džumhura poraza
Foto: EPA

Bh. teniser izgubio od Dimitrova

Veliki broj propuštenih brejk lopti koštao Džumhura poraza

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u 1. kolu jakog ATP turnira u Pekingu nakon velike borbe poražen od Bugarina Grigora Dimitrova (8. ATP) sa 2:1 u setovima (1:6, 6:3, 3:6).

Džumhur, koji je zahvaljujući sjajnoj formi u posljednja dva mjeseca dobio Specijalnu pozivnicu za ovaj turnir, je u meč ušao loše. Dimitrov je osvojio prvi gem, a onda je Džumhur uz mnogo muke uspio zadržati svoj servis i poravnati na 1:1. Bugarin je na startu tog gema poveo sa 40:0, ali je Džumhur spasio tri brejk lopte, a na kraju će se ispostaviti da je to bio njegov jedini gem u prvom setu.

Dimitrov je u narednom gemu došao do 2:1 bez ijednog prepuštenog poena našem teniseru, a potom također 'sa nulom' napravio brejk. Do kraja prvog seta, Dimitrov je dominirao i u sedmom gemu iskoristio prvu set loptu, te poveo sa 1:0.

U pauzi između dva seta, Damir je zatražio medicinski time-out zbog problema sa leđima, koji su bili veliki teret našem teniseru na startu ovog meča. Nakon što mu je ukazana pomoć, Džumhur je zaigrao neuporedivo bolje, baš onako kako smo ga navikli gledati u posljednje vrijeme.

Igralo se brzo u drugom setu, gdje su obojica tenisera bila maksimalno sigurna na svoj servis sve to osmog gema. Istina, Džumhur je u šestom gemu imao jednu brejk loptu da povede sa 4:2 i nije je iskoristio, ali je zato krunisao svoju dobru igru u osmom gemu. Džumhur je tada imao dvije brejk lopte, a iskoristio je drugu za vodstvo od 5:3. U narednom gemu, naš teniser je dobro odservirao za potvrdu brejka i poravnanje na 1:1 u setovima.

Odmah na startu trećeg gema, Džumhur je imao idealnu priliku da dođe u lijepu prednost. U prvom gemu je naš teniser imao tri brejk lopte, ali nije uspio iskoristiti nijednu i Dimitrov je poveo sa 1:0. Svaki put kada bi Bugarin servirao, Damir mu je bio opasna prijetnja, ali je tako malo nedostajalo da napravi brejk. Imao je naš teniser još dvije brejk lopte u petom gemu pri rezultatu 2:2, ali se Dimitrov još jednom spasio.

Veliki broj propuštenih prilika frustrirao je našeg tenisera, koji za razliku od nekih prošlih vremena nije dozvoljavao da ga savlada nervoza i da bukvalno pobijedi samog sebe. Međutim, Dimitrov je danas zaista igrao dobro i našem teniseru nije 'poklanjao' poene. Damir je bio uporan, ali mu se to na kraju nažalost nije isplatilo.

U osmom gemu odlučujućeg seta, Dimitrov je nakon dugo vremena došao u priliku za brejk i iskoristio je svoju drugu loptu za vodstvo od 5:3, a potom dobro odservirao za 6:3 i došao do pobjede.

Dimitrov će u 2. kolu Pekinga odmjeriti snage sa boljim iz duela Cuevas - Del Potro, a Džumhuru definitivno ostaje žal za pet propuštenih brejk lopti u trećem setu, ali i utjeha da je danas zaista odigrao dobar meč protiv osmog tenisera svijeta i trećeg nosioca na turniru.

ATP Peking, 1. kolo:
Džumhur - Dimitrov 1:2 (1:6, 6:3, 3:6)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi