Vrijeme je za teniski El Clasico

Đoković protiv Federera

Vrijeme je za teniski El Clasico

Edmir Škorić

Roger Federer i Novak Đoković odmjeriće večeras u 19 sati snage u finalu završnog Mastersa u Londonu.

U O2 Areni već smo imali priliku da uživamo u spektakularnim mečevima, kako u grupnom dijelu, tako i u polufinalima. 

Federer i Đoković, kako se i očekivalo, došli su do same završnice. Njih dvojica su nedavno igrali u sklopu grupe A, Federer je lakše od očekivanog slavio, ali ne može se reći da je favorit protiv najboljeg tenisera svijeta u ovom trenutku.

Švicarac juri šestu titulu na završnom turniru, Novak petu, ali Federer od 2011. godine pokušava sezonu završiti titulom. Ovaj put ima dodatni motiv - ima priliku da završi ispred Andyja Murrayja godinu, na drugom mjestu ATP liste.

Motiva ne nedostaje niti Đokoviću, koji ima priliku da se izjednači s Federerom po broju pobjeda u međusobnim duelima - trenutno je 21:22. Obojica u današnji meč ulaze poprilično odmorni, lako su dobili Nadala i Wawrinku u jučerašnjim polufinalima.

Prošle godine također su njih dvojica igrali u finalu, ali je Federer na meč došao u džemperu, te je zbog povrede predao finale. U ovoj sezoni Đoković je osvojio 10, njegov rival šest titula.

Đoković ima priliku da  sruši ATP rekord ako sezonu okonča sa 11. titula. U nevjerovatnoj godini za njega, Novak je ostvario čak 30 pobjeda nad igračima iz Top 10, ali opet - najteže ide protiv Federera.

Svijet čeka ovaj duel jednako kao, recimo, jučerašnji Barcelone i Real Madrida. Sve karte su otvorene, radi se o dvojici teniskih velemajstora i nema sumnje da će od svega najviše profitirati svi oni koji od 19 sati budu pratili "meč svih mečeva".

Suludo je davati neke prognoze, skoro pa nemoguće je da se pogodi pobjednik današnjeg meča. U svakom slučaju, ko god pobijedi, nema dileme da će biti zasluženo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.