Wawrinka konačno dobio Federera za prvu Masters titulu
Foto: EPA

ATP Monte Carlo

Wawrinka konačno dobio Federera za prvu Masters titulu

Edmir Škorić

Švicarski okršaj u finalu ATP Masters 1000 turnira u Monte Carlu završen je pobjedom sjajnog Stanislasa Wawrinke (4:6, 7:6, 6:2).

Tajni između njih dvojice sunarodnjaka i prijatelja nema. Majstori jednoručnog bekenda i napadačkog tenisa priredili su nam sjajan tenis u finalu Monte Carla.

Prethodnih 11 mečeva Federer je dobio mlađeg sunarodnjaka, ovo je bio 12. zaredom. Wawrinka igra sjajan tenis u posljednje vrijeme, što je pokazao u duelima s Raonicem, Čilićem, Almagrom i posebno Ferrerom u polufinalu. 

Federer je do finala došao pobjedama nad Stepanekom, Tsongom i Đokovićem. Prvi set dosta neizvjestan. Federer je imao jednu brek loptu u prvom gemu, no nije ju iskoristio. Nije ni u četvrtom, ali je uspio u petom gemu da nakon duže borbe napravi break i tako dobije prvi set sa 6:4.

Početak drugog gema donosi vodstvo Wawrinke koji je bio siguran pri svom servisu. Zatim Wawrinka radi break i dolazi do 2:0. Iskusni Roger odmah pravi rebreak. Do kraja drugog seta i jedan i drugi teniser sigurni na svom servisu, pa je tie-break odlučivao.

Dovoljan je mlađem Švicarcu bio jedan mini-break da odvede meč u treći set. U trećem Federer kao da je igrao povrijeđen, bio je potpuno nemoćan. Wawrinka je rasturao svog starijeg kolegu. Poveo je s 4:0 uz dva breaka, a prvi gem Fedex osvaja tek u petom gemu. Uspio je u trećem setu osvojiti ukupno dva gema.

Wawrinka je nakon 11 poraza konačno savladao Federera i ovo mu je bilo teće Masters finale i prva titula. Poražen je od Nadala i Đokovića u prethodna dva Masters finala koja je igrao. Federer je pak lovio 22. Masters titulu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.