Skandal potresa tenis: Namjestio 135 mečeva, kazna je bila najveća moguća!
Foto: Ilustracija - Pexels.com

Bivši marokanski teniser

Skandal potresa tenis: Namjestio 135 mečeva, kazna je bila najveća moguća!

E. Ganibegović

Tenis je najpopularniji individualni sport, ali i sport u kojem se lakše mogu namještati mečevi nego u ekipnim. To neki teniseri pokušaju da iskoriste da se još brže obogate, no mnogi od njih budu i uhvaćeni.

Tako je "provaljen" i Younes Rachidi, bivši marokanski teniser. On je danas saznao svoju kaznu, koja je zaista rigorozna. 

Agencija za integritet tenisa (ITIA), objavila je saopštenje koje znači i zvaničan kraj njegovog bavljenja tenisom do kraja života.

"Agencija za integritet tenisa u potpunosti potvrđuje da je Younes Rachidi, bivši marokanski teniser, doživotno isključen iz sporta nakon što je proglašen krivim za 135 namještanja mečeva. Ovo predstavlja najveći broj pojedinačnih optužbi u historiji koje je otkrila ITIA.

Sankcija znači da Rachidi, koji je bio najbolje rangiran na 473. mjestu, ima trajnu zabranu igranja, treniranja ili učešća na bilo kojem teniskom događaju pod okriljem relevantnih teniskih tijela.

O slučaju je odlučila nezavisna kancelarija za saslušanja protiv korupcije Janie Soubliere, koja je dokazala sve optužbe, 135 grubih prekršaja i takođe izrekla kaznu od 34.000 dolara uz doživotnu suspenziju.

Oglasi

Rachidi je bio umiješan u namještanje mečeva zajedno sa dvojicom alžirskih igrača koje je ITIA nedavno suspendovala, a neki slučajevi su još uvijek neotkriveni i koji prate svoje zakonske procedure, u bliskom kontaktu s belgijskom agencijom", navodi se u saopštenju pomenute agencije.

Najkontroverzniji teniski poen ikada: Mnogi smatraju da je ovo najjadniji način da se dobije meč

Polufinale parova na Challenger turniru na Tenerifima šokiralo je teniski svijet nakon kontroverzne završnice.

Italijanski par Matteo Gigante i Francesco Passaro odmjerili su snage se drugim nositeljima Marcom Bortolottijem i Sergijom Gornesom na Tenerife Challengeru 2, a autsajderi su imali meč loptu u drugom setu i došli do nevjerovatne ideje kako da ostvare pobjedu.

Nakon što je promašio svoj prvi servis, Giganteova druga serva išla je prema krivom polju za servis. Lopticom je pogodio Gornesa u nogu, prije nego je odskočila, a to je na kraju donijelo poen i pobjedu Giganteu i njegovom kolegi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi