Rodna gruda je odbila, povrijedila njenu majku, a onda je odgovorila senzacionalnim rezultatom

Tinejdžerka koja je oduševila sportski svijet

Rodna gruda je odbila, povrijedila njenu majku, a onda je odgovorila senzacionalnim rezultatom

Haris Zilić

Počela je nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Lagano se zagrijavamo za prava uzbuđenja, a u američkom Killingotnu smo vidjeli još jedan historijski trenutak u alpskom skijanju. Slava je pripala djevojci koja je tek napunila 16 godina.

Vjerovali ili ne, Albanija je došla do prvih poena u Svjetskom kupu, Albanija ima djevojku među svjetskom skijaškom elitom, ali to je priča koja ima nevjerovatnu pozadinu.

Riječ je o mladoj Lari Colturi, djevojci koja je prije 15. novembra napunila 16 godina, sedmicu kasnije stigla do prvih bodova u Svjetskom kupu osvojivši 17. mjesto u veleslalomu.

Osim što je najmlađa u karavanu Svjetskog kupa, Lara je i kćerka legendarne Daniele Ceccarelli, italijanske skijašice koja je 2002. godine postala olimpijska prvakinja u Salt Lake Cityu u disciplini super G.

Lara je počela trenirati u Italiji odakle su joj i roditelji. Međutim, zbog svađe sa tamošnjim Savezom, Daniela je odlučila da joj kćerka skija za drugu državu. Iako je bila povrijeđena ponašanjem pojedinaca u Skijaškom savezu Italije, odlučila je da kćerku usmjeri drugim putem.

Oglasi

Uz konsultacije sa suprugom Alessandrom Colturijem, odlučeno je da Lara ne nastupa pod italijanskom zastavom.

Svi su očekivali ime države koja će preuzeti Laru kao svoju predstavnicu. Govorilo se o Lihtenštajnu, Sloveniji, Poljskoj, čak i San Marinu, ali na kraju je pik pao na zemlju koja nema nikakvu tradiciju u zimskim sportovima. Riječ je o Albaniji.

Daniela i Alessandro su smatrali da Lara pod zastavom Albanije može imati poptunu slobodu bez pritiska javnosti jer su zimski sportovi u Albaniji za većinu nepoznanica.

U tišini je zastavu Italije zamijenila zastavom Albanije i sa 15 godina stala na start sa najboljim skijašicama današnjice.

Oglasi

U slalomu u Leviju nedostajalo joj je devet stotinki za plasman u drugu vožnju, a onda eksplozija u Killiingotnu u veleslalomu i prvi bodovi u karijeri za Laru i prvi bodovi za albansko skijanje.

Imali smo i ranije slučaj da pojedini skijaši i skijašice zbog neslaganja sa nacionalnim savezima izaberu drugu državu. Tako je Killian Albrecht nakon svađe sa Skijaškim savezom Austrije nastupao pod zastavom Bugarske, dok je Sarah Schleper zastavu SAD-a zamijenila zastavom Meksika.

FIS dozvoljava da takmičari i takmičarke na ovaj način mijenjaju države za koje će nastupati jer smatraju da bi odabirom manjih država skijanje dobilo na popularnosti.

Što se tiče Albanije, Lara je definitivno napravila posebnu sportsku priču od Tirane do Skadra.

Top Komentari

user1666374721
Što nije izabrala nas, jer i nama sve talente pokradose drugi.
1 0
Maximilian
Dozvoljava dok su maloljetni. Kasnije da bi promijenili državljanstvo moraju par godina živjeti, bar zvanično, u toj zemlji. Dakle, nema tu nikakvog stimuliranja mslih zemalja.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije