Bljesak ZOI-a i danas osvjetljava Sarajevo

Bljesak ZOI-a i danas osvjetljava Sarajevo

Na današnji dan prije 28 godina, tačno u 15.44 sati, klizačica Sandra Dubravčić upalila je olimpijski plamen na stadionu Koševo.

Ovih dana sve podsjeća na tu famoznu 1984. godinu, zlatnu godinu naše države i sporta. Snijeg je ponovo zavejao cijeli grad i olimpijske planine, baš kao prije 28 godina. Noć prije svečane ceremonije otvaranja XIV. Zimskih olimpijskih igara snijega nije bilo ni na pomolu, te su svi gledali ka nebu i molili se da konačno padne, da konačno padne sada kada smo u centru svijeta. Tako je i bilo. Bijeli pokrivač prekrio je grad i sve je bilo spremno za pisanje historije. 

Rušeni su tada mnogi rekordi, a i sam Međunarodni olimpijski odbor je priznao da je to bila najbolje organizirana Olimpijada ikada. Čak 49 zemalja je prijavilo svoje takmičare, što je ujedno bio rekord po broju zemalja učesnica. Brojka od 1272 takmičara također je bila rekordna, a posebnu draž svemu davala je činjenica da je Jugoslavija bila prva socijalistička država koja je ugostila ZOI. 

Podijeljeno je ukupno 117 odličja u 39 disciplina, a jedno odličje pripalo je i Jugoslaviji, po prvi put u historiji. Jure Franko je na noge digao cijelu državu, osvojivši srebro u veleslalomu. Zanimljivo je da je Franko spasio obraz države, jer nijedna zemlja domaćin nikada nije ostala bez medalje.

Mnogi se i danas sjećaju dodjele medalja na platou Skenderije, kada su Sarajlije dočekale Franka sa duhovitim skandiranjem: "Volimo jureka više od bureka". Njegove skije na kojima je doskijao do srebra danas se mogu vidjeti u Olimpijskom Muzeju u Zetri.  

"Jer, Olimpijada je bila, i dugo će biti, najveće dostignuće Sarajeva, ostvarena kratkoročna utopija koja će zauvijek hraniti sklonost mnogih Sarajlija da o ovom gradu nesmetano fantaziraju kao o mjestu gdje su siromaštvo, korupcija, provincijalizam, rupe od metaka, mržnja i vjerski fanatizam izuzeci koji ni u kom smislu ne narušavaju pravilo dokazano 1984. - Sarajevo je svjetski grad", svojim riječima opisao je istaknuti bh. književnik novijeg doba, Aleksandar Hemon.

Nekako je najviše u sjećanju ostao nastup Jayne Torvill i Christophera Deana, koji su u umjetničkom klizanju osvojili zlato, a svojim "Bolerom" osvojili su srca publike. Takav performans je bio neviđen do tada, tako elegantan, pun tehnike, naboja i ljepote, a žiri je to znao nagraditi sa najvećom ocjenom u historiji umjetničkog klizanja - ocjenom 6.  

Ni pod razno ne smijemo zaboraviti spomenuti Vučka, maskotu i najvećeg simbola Olimpijade. Vučko je simbolizovao želju da se ljudi sprijatelje sa životinjama, a jednim dijelom je to i postignuto. Naime, Međunarodni olimpijski komitet kaže da je upravo Vučko pomogao da se promjene predrasude o vuku kao zastrašujućoj i krvoločnoj životinji. Zanimljivo je da su čitaoci jugoslovenskih novina izabrali Vučka za maskotu, a mali vuk odnio je pobjedu ispred vjeverice, janjeta, divokoze, bodljikavog praseta i grudve snijega.  

Od 1984. godine do danas, sve je učinjeno da jedan veliki bljesak bude pretvoren u mrak, Sarajevo je preživjelo sve i svašta, ali taj bljesak i danas osvjetljava grad, olimpijski duh živi.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.