U subotu je kraj velike karijere: Skijaška legenda odlazi u penziju spustom u Wengenu
FOTO: EPA

Donio odluku u 35. godini

U subotu je kraj velike karijere: Skijaška legenda odlazi u penziju spustom u Wengenu

H. Zilić

Poseban dan će sutra (subota 15.1.2022.) biti u švicarskom Wengenu.

Posljednju utrku u karijeri skijat će legendarni švicarski skijaš Carlo Janka (35).

To će biti utrka spusta na najtežoj stazi u Svjetskom kupu, a Janka će sigurno imati velike ovacije u posljednjoj utrci u karijeri.

Carlo Janka je debitovao u Svjetskom kupu 2005. godine, a nakon toga je proveo 15 godina među skijaškom elitom. Bilo je uspona, padova, povreda, a najveći trenutak karijere je ostvario 2010. godine kada je osvojo Veliki kristaklni globus za najboljeg skijaša u Svjetskom kupu te sezone.

Janka je 2010. godine na Olimpijskim igrama u Vancouveru osvojio zlato u veleslalomu, a 2009. na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu osvojio je zlato također u veleslalomu.

Sa velikih takmičenja ima još bronzu u spustu sa Svjetskog prvenstva 2009. godine. U karijeri je još osvojio i Mali kristalni globus 2009. godine u kombinaciji.

Ukupno u Svjetskom kupu ima 11 pobjeda i 28 podijuma, a u a krijeri je osvojio sve: olimpijsko, svjetsko zlato, Mali i Veliki globus i odlazi u zasluženu penziju kao jedan od najboljih skijaša svijeta u posljednje dvije decenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi