Detroit poveo protiv Pingvina
Johan Franzen donosi 2:1 Detroitu

Stanley Cup

Detroit poveo protiv Pingvina

U prvoj utakmici finalne serije NHL dogravanja ( Stanley Cup)igrači Detroita su savladali Pittsburgh sa 3:1, i tako poveli sa 1:0 u seriji.

U reprizi prošlogodišnjeg finala Detroit Red Wings i Pitsburgh Penguines su otvorili  finalnu seriju Stanley Cupa, što je  prvi put od 1984. godine i finala između Edmonton Oilersa i New York Islandersa da dva tima igraju finale dvije godine za redom.

U prepunoj dvorani u Detroitu domaći Red Wingsi su nošeni publikom igrali odlčno od samog početka. Penguinsi nisu izgledali nimalo loše, ali je veliki psihološki pritisak na ovu mladu ekipu mnogo utjecao, i spriječio ih da naprave bolji rezuzltat. Detroit je poveo u 14. minuti preko Brada Stuarta, da bi Pingvini minutu prije kraja prvog dijela iz ruske kombinacije izjednačili, Malkin asistira a Ruslan Fedotenko pogađa za 1:1.

Drugu trećinu su oba tima igrala veoma oprezno čekajući grešku protivnika, a jednu takvu dočekali su domaći igrači u 19. minuti druge trećine kada Johan Franzen svojim 11 golom u doigravanju, na asistenciju svog zemljaka Zetterberga, donosi prednost Detroitu. Čim je počela treća trećina, domaći kreću agresivno i odmah u 3. minuti posljednjeg perioda golom rookiea Justina Abdelkadera odlaze na 3:1, rezultat koji se nije mjenjao do kraja meča. 

Pingvini po prvi put u posljednjih 11 utakmica nisu postigli gol u trećem periodu, i tu svakako treba tražiti razlog njihovog poraza, kao i u odličnim domaćem čuvaru mreže Chrisu Osgoodu koji je imao 31 odbranu. 

Rezultat:
Detroit – Pittsburgh 3:1 (1:0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.