Drugo zlato za Vonn
Neuhvatljiva Vonn

Vonn najbolja Amerikanka svih vremena

Drugo zlato za Vonn

M. Maksimović

Amerikanka Lindsey Vonn je trenutačno najbolja skijašica na svijetu.  Nakon što se okitila zlatnom medaljom u Super G-ju, Amerikanka je uzela zlato i u prolongiranom spustu.

Vonn je sa dva osvojena zlata u Val d'Isere i dva osvojena srebra u Äreau postala najuspješnija
Amerikanka u istoriji Svjetskih prvenstava. Dvije medalje na ovom SP i mlada Švicarka Lara Gut koja je
kombinacijskom srebru dodala i ovo spustaško.

Gut je startala kao šesta postavivši vrijeme 1:30.83. Narednih 14 skijašica nije moglo dostići ovo vrijeme, a najbliža je bila Talijanka Nadia Fanchini koja je startala kao osma te je za Larom Gutom zaostala 5 stotinki. Do skijašice sa startnim brojem  21. Lara je imala zlato u rukama, a Nadia srebro, međutim Vonn je bez greške odradila spust i na kraju je slavila sa 52 stotinke prednosti ispred Gut i 57 ispred Fanchini.

 - Lara Gut je odvezla odličnu utrku pa sam osjećala dodatni pritisak i nervozu. Tražila sam od supruga da bude uz mene sve dok ne krenem niz stazu. To nije moj običaj, jer me uvijek čeka u ciljnoj areni. Po ulasku u cilj nisam bila sigurna da sam išla dovoljno brzo i laknulo mi je tek kad sam vidjela semafor, izjavila je nakon utrke 24-godišnja Lindsey Vonn.

Rezultati spusta:
1. Lindsey Vonn (SAD) 1:30.31
2. Lara Gut (Švi) +0.52
3. Nadia Fanchini (Ita) +0.57
4. Elisabeth Goergl (Aut) +0.93
5. Marion Roland (Fra) +1.14
6. Marie Arvier-Marchand (Fra) +1.20
7. Andrea Fischabacher (Aut) +1.57
8. Wendy Siorpaes (Ita) +2.00
9. Stacey Cook (SAD) +2.06
10. Maria Riesch (Nje) +2.11
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.