Dvije skijašice podijelile zlatnu medalju
Foto: EPA

Maze i Gibis slavile u spustu

Dvije skijašice podijelile zlatnu medalju

E. Škorić

Nevjerovatna stvar dogodila se u utrci spusta za skijašice na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju...

Slovenka Tina Maze i Švicarka Dominique Gisin pobjednice su spusta jer su s istim vremenom prošle kroz cilj.

Stazom u Rosa Khutoru su obje djevojke prošle u vremenu 1:41.57, pa su tako podijelile zlatnu medalju, odnosno obje su dobile zlato. Ovo je prva pojedinačna medalja za 28-godišnju Gisin, dok je za iskusnu Slovenku ovo prva zlatn medalja, baš kao i za njenu zemlju na Olimpijskim igrama.

Maze je u Vancouveru 2010. godine osvojila srebra u Super G-ju i velseslalomu, a Gisin je posljednju pobjedu u karijeri upisala prije četiri godine, kada je u Crans-Montani slavila u utrci Super G-ja u Svjetskom kupu.

Treća je danas bila Lara Gut, još jedna Švicarska, koja je 10 stotinki zaostala za pobjednicama. Daniela Merighetti je završila na četvrtom mjestu sa 27 stotinki sekunde zaostatka za Mze i Gisin.

Najveće iznenađenje u Top 10 bila je Edita Miklos, 25-godišnja Mađarka, koja je osvojila sedmo mjesto, a prethodno je samo jednom na Svjetskom kupu utrku završila n 26. mjestu. Bilo je to već davne 2009. godine u St. Moritizu.

ZOI 2014., Soči, skijanje (ž), spust:
1. Tina Maze (Slo) 1:41.57
2. Dominique Gisin (Švi) 1:41.57
3. Lara Gut (Švi) +0.10
4. Daniela Merighetti (Ita) +0.27
5. Fabienne Suter (Švi) +0.37
6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +0.44
7. Edit Miklos (Mađ) +0.71
8. Julia Mancuso (SAD) +0.99
9. Nicole Hosp (Aut) +1.05 10.
Ilka Stuhec (Slo) +1.08

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.