Eileen Gu izvela nevjerovatan trik na skijama

Kineska zvijezda

Eileen Gu izvela nevjerovatan trik na skijama

Endin Čaušević

Kineska freeskiing zvijezda Eileen Gu dodala je novi podvig svojoj rastućoj kolekciji uspjeha: postala je prva žena koja je na skijama izvela Double Cork 1440, izuzetno zahtjevan i kompleksan trik.

Rođena u San Franciscu, Gu je prvu pobjedu u FIS Svjetskom kupu u freeskiingu (skijanju slobodnim stilom) zabilježila 2019. u dobi od svega 15 godina. Otac joj je Amerikanac, majka Kineskinja, a ona se na kraju odlučila da na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama 2022 u Pekingu predstavlja Kinu.

Od tada je sebi prokrčila put na ženskoj freestyle sceni, a prelomna za njen proboj bila je prošla zima, zahvaljujući nizu briljantnih nastupa na velikim takmičenjima širom svijeta.

Zimske X Games 2021 u Aspenu krunisala je zlatnim medaljama u disciplinama Superpipe i Slopestyle te bronzom u disciplini Big Air. Tome je dodala još dva zlata i bronzu sa FIS Svjetskog prvenstva 2021 u snowboardingu i freeskiingu, održanog u američkom zimovalištu Buttermik.

Zlata iz Buttermilka u disciplinama Halfpipe i Slopestyle, kao i bronzu u Big Airu, osvojila je skijajući bez štapova zbog slomljene metakarpalne kosti u desnom kažiprstu te potrganog ulnarnog kolateralnog ligamenta u desnom palcu (tzv. skijaški palac).

Vansezonu je ova 18-godišnjakinja provela oporavljajući se. Vratila se još jača, da bi u trening kampu Prime Park Sessions u zimskom odmaralištu Stubai (Austrija) postala prva žena koja je izvela Double Cork 1440, izuzetno kompleksan, zahtjevan i atraktivan trik.

Oglasi

Gu je zadržala smirenost dok se spuštala niz suncem okupanu snježnu padinu, postigla idealan ugao odskoka i visinu za izvođenje trika, te se glatko prizemljila na svoje dvije skije, ostavivši u nevjerici prijatelje i fanove koji su je gledali.

„Pomjeranje historijskih, društvenih i ličnih granica uvijek je bilo moj najveći cilj. Danas se sve to spojilo u jedan trik“, prokomentarisala je Gu.

Broj 1440 u nazivu trika odnosi se na četiri pune rotacije (4 puta 360°), dok riječ „cork“ (skraćeno od „corkscrew“, u prevodu vadičep) opisuje izgled trika.

Švicarska skijašica slobodnim stilom Mathilde Gremaud je prošle godine u zimovalištu Saas-Fee (Švicarska) postala prva žena koja je napravila nevjerovatni Switch Double Cork 1440 - obrnutu verziju trika koji je izvela Gu.

Gu će svoju pažnju sada posvetiti dolazećoj sezoni 2021/2022 FIS Svjetskog kupa u skijanju slobodnim stilom te pripremama za ZOI početkom naredne godine u Pekingu, gdje će biti zaštitno lice zemlje domaćina u lovu na medalje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti