Evensen dva puta rušio svjetski rekord
Johan Remen Evensen

Prvi čovjek na 246.5 metara

Evensen dva puta rušio svjetski rekord

M. Maksimović

Norvežanin Johan Remen Evensen je uspio u razmaku od svega sat i pol dva puta srušiti svjetski rekord na letaonici u Vikersundu.Na ovoj letaonici su održane kvalifikacije za subotnje takmičenje, a u centru pažnje je bio domaći skakač Johan Remen Evensen koji je već u prvoj seriji sa 243 metra srušio svjetski rekord.

Norvežanin je bio raspoložen, pa je u drugom nastupu popravio svoj rezultat za još 3,5 metra. Sada novi svjetski rekord iznosi 246,5 metara.Dobar nastup je imao i Martin Koch koji je u drugoj seriji ostvario rezultat od 241,5 metra, što je treći let svih vremena.

''Ovo je stvarno nevjerojatno. Dva rekorda u jednom danu. To nisam mogao ni sanjati. Imam osjećaj da je moguće skočiti još barem pet metara dalje, izjavio je Evensen te dodao: ''Žao mi je Bjorn Einar, no bilo je vrijeme da netko obori tvoj rekord''.


Do kvalifikacija u Vikersundu svjetski rekord iznosio je 239 metara, a ostvario ga je Norvežanin Björn Einar Romören na Planici 2005.Planica je tako nakon punih 25 godina izgubila svjetski rekord. Posljednji svjetski rekord koji je bio postavljen na nekoj drugoj letaonici bio je rekord Austrijanca Andreasa Feldera u Kulmu 1986 (191 metar). Prije današnjeg rekorda u Vikersundu su dosad postavljena dva svjetska rekorda (1966. i 1967.).



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.