Tužne slike kultnog mjesta gdje su se takmičili velikani: Danas podsjeća na horor filmove
FOTO: Twitter

Slike u koje je teško povjerovati

Tužne slike kultnog mjesta gdje su se takmičili velikani: Danas podsjeća na horor filmove

Haris Zilić

Skijaški letovi jedna su od najtraktivnijh sportskih disciplina, a ovaj sport pun uzbuđenja i adrenalina privuče dosta publike. Moderno doba u ski-letovima omogućilo je rekonstrukciju letaonica pa tako vidimo letove i do 250 metara.

U svijetu imamo pet popularnih leatonica. Najveće su Vikersund i Planica, zatim idu Kulm i Oberstdorf. Naravno, Planica je i "majka" ski-letova gdje se redovno spušta zavjesa na kraju sezone koncem mjeseca marta.

Peta letaonica koja je poznata je popularni Čertak u češkom Harrachovu koja je do 2014. godine bila domaćin velikih takmičenja.

Na pomenutoj letaonici je održano Svjetsko prvenstvo 2014. godine i to je bio posljednji veliki događaj u Harrachovu. Prije toga se održavao Svjetski kup, kao i još tri Svjetska prvenstva 1983., 1992. i 2022. godine.

Nakon pomenute 2014. godine, sve je stalo u Harrachovu.

Oglasi

Odlaskom u penziju Jakuba Jande, Jana Mautre, Jirija Parme i ostalih velikana češkog skakanja, pao je i interes za ovaj sport. Česi danas imaju smao iskusnog Romana Koudelku od ozbiljnih skakača.

Pad u ovom sportu osjetio je i Harachov, tako da je Čertak prepušten sam sebi, a današnje slike izgledaju zastrašujuće.

FOTO - Tripasvidor: Današnje slike kompleksa u Harrachovu izgledaju tužno

Letaonica više podsjeća na neka mjesta iz horor filmova nego li na kultno sportsko borilište. Velike zarasline, okolna šuma, stare daske na mostu i u kabinama. Tu su i neispravni liftovi, kao i stari semafor koji nije u funkciji.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike ovog borilišta i prikazano je kako izgleda početkom 2024. godine, tačno deset godina nakon Svjetskog prvenstva,

U Harrachovu nisu imali ambicije za rekonstrukcijom skakaonice, tako da je sve danas tužna slika jednog kultnog mjesta.

Oglasi

Česi bez reakcije

Ono što boli sve ljubitelje ovog sporta je podatak da u Skijaškom savezu Češke nisu ni pomišljali na obnovu ove letaonice. Nema sumnje da bi nova moderna letaonica u Harrachovu možda i privukla mlađe generacije koje bi sutra branile boje Češke u Svjetskom kupu.

Češka je zahvaljujući Harachovu imala i sjajne letače, tu je bio pokojni Antonin Hajek, zatim i Borek Sedlak koji je danas među vodećim ljudima u Svjetskom kupu u organizacionom odboru.

Ni Sedlakov uticaj puno ne pomaže Česima i pitanje je šta će biti s Harrachovom u narednim godinama?

Oglasi

Pisale su se i peticije za bonovu za novo buđenje ski-skokova u Češkoj, ali sve je ostalo na papiru.

Pored Harrachova Češka ima i sjajan kompleks za ski-skokove u Liberecu, ali ni tu se ne daje puno pažnje.

Nekad su bili ozbiljna nacija u ski-skokovima, a Česi su dopustili da im danas propada jedan od simbola, legendarni Čertak.

Čertak imao jedno renoviranje

Letaonica u Harrachovu otvorena je 1980. godine, a imala je samo jedno renoviranje 1992. godine.

Oglasi

Aktuelni rekord drže Matti Hautemaeki i Thomas Morgenstern koji su skočili 214.5 metara. Hatuemaeki je do uradio 2002. a Morgenstern 2008. godine.

Čertak je dana su vlasništvu kluba Jiskra Harrachov koji je također digao ruke od cijelog projekta rekonstrukcije jer nemaju podršku kakvu bi trebali u jednom ovakvom projektu pomenute rekosntrukcije.

Kapacitet Čertaka je 50.000 gledalaca, jedan je od najvećih ski kompleksa u svijetu ski-letova i ski-skokova, a i tribine danas izgledaju sablasno.

K tačka Čertaka je 185 metara što je bilo i na svim letaonicama na početku, a veličina letaonice je 205 metara.

Možda dođu neka bolja vremena za letaonicu koja je ostavila jak pečat među ljubiteljima ski-letova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti