Herminator rekao dosta
Ostaje praznina u svjetskom skijanju

Velika karijera je došla do kraja

Herminator rekao dosta

M. Maksimović

Legendarni Austrijanac, jedan od najvećih skijaša svih vremena, Hermann Maier danas je u Linzu
četiri mjeseca prije Olimpijskih igara u u Vancouveru, odlučio privesti kraju svoju bogatu karijeru.

Maier je u svojoj bogatoj karijeri četiri puta osvajao Svjetski kup, na Olimpijadi je osvojio četiri medalje. Zlato u veleslalomu i superveleslalomu 1998. godine u Naganu, te srebro u Super G-iju, i broncu u veleslalomu osam godina kasnije u Torinu.
U Svjetskom kupu je samo također legendarni Ingemar Stenmark ostvario više pobjede (86), a Herminator se zaustavio na broju 54. Kada se govori o Svjetskom kupu, onda treba dodati i podatak da je deset puta osvajao male Kristalne globuse kao pobjednik u u pojedinim disciplinama. Sa 2 000 bodova (sezona 1999/2000.) među skijašima vlasnik rekorda po maksimalnom broju bodova osvojenih u jednoj sezoni, s 13 pobjeda u jednoj sezoni zajednički
rekorder s Ingemarom Stenmarkom. Na Svjetskim prvenstvima Maier je ukupno osvojio šest medalja, od čega tri zlatne (dvije u Vailu 1999., jednu u Bormiju 2005.). Hermann Maier je rođen 7. decembra 1972. u Altenmarktu, a svoju prvu trku vozio je 10. februara 1996.godine, radilo se
o veleslalomu u Hinterstoderu.

I pored velikih rezultat dvije stvari su obilježile karijeru Hermanna Maiera. Na Olimpijskim igrama u Naganu doživjeo je težak pad, ali je dva dana kasnije uzeo zlatnu medalju.  Hermann Maier svakako spada u red velikih skijaša, ali i velikih povratnika jer se vratio na stazu kada je malo to ko očekivao. U avgustu 2001.godine je doživjeo tešku saobračajnu nesreću, a pad sa motora je bio toliko opasan, da su doktori razmišljali o amputaciji noge. Uporni Maier je samo godinu i pol kasnij  već bio na stazi spreman za nove pobjede. Naravno da je u ovakvoj situaciji pressica u Linzu protekla uz dosta emocija, Herminator nije mogao zadržati suze.

''Dugo sam razmišljao, ali sam odluku donio prilično spontano. Došao sam do kraja i sa današnjim danom sam podvukao crtu. Stigao sam do kraja jedne karijere za koju kao dječak nisam ni mogao sanjati da će ovako završiti'' rekao je danas na odlasku u Linzu jedan od največih.
Taj nevjerovatni Herminator:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.