"Vodena kocka" pretvorena u "ledenu": Ice Cube bit će jedan od najsjajnijih objekata na ZOI ikad

Pogledajte i fotografije

"Vodena kocka" pretvorena u "ledenu": Ice Cube bit će jedan od najsjajnijih objekata na ZOI ikad

Eldar Ganibegović

Kineski nacionalni centar za vodene sportove, koji se obično naziva "vodena kocka" tijekom Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008., bit će poznat kao "ledena kocka" za nadolazeće Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu koje počinju 4. februara.

Nakon renoviranja, bazen s deset staza preuređen je u klizalište za curling. “Ice Cube” u svojoj trenutnoj konfiguraciji prima do 4.600 ljudi. Tijekom Olimpijskih igara 2008., objekt je imao kapacitet od 17.000 mjesta.

"Bazen od 50 metara bio je potpuno isušen i napunjen vrlo složenom podnom strukturom izgrađenom na skelama s betonskim blokovima kako bi se dodatno osiguralo kada se doda težina leda i igrača", rekao je Mark Callan, zamjenik načelnika Ledeni tehničar za Igre u intervjuu za Svjetsku curling federaciju.

Transformacija iz "Water Cube" u "Ice Cube" čini ovu zgradu jedinim objektom na svijetu koji u isto vrijeme ugošćuje i vodene i ledene sportove.

Pekinška vodena kocka postaje kocka leda za Zimske olimpijske igre 2022

"Prema sadašnjem planu, bit će potrebno samo mjesec dana da se izvrši transformacija od plivačkih bazena do klizališta, a u budućnosti se ta dva načina rada mogu prebaciti jedan na drugi kako bi se stvorio sistem koji se može reciklirati”, rekao je Yang Qiyong, generalni direktor Nacionalnog centra za vodene sportove u intervjuu za Peking Tourism.

Oglasi

S obzirom na propise o COVID-19 u Pekingu, Olimpijske igre rade po sistemu "zatvorene petlje", a Kina je ranije ovog mjeseca prestala prodavati ulaznice stanovnicima kontinentalne Kine. Trenutno će natjecanjima moći prisustvovati samo posebni gosti.

Tijekom Olimpijskih igara 2008. "Vodena kocka" imala je kapacitet od 17.000 mjesta sa 6.000 stalnih mjesta i 11.000 privremenih mjesta koja su dodana za Olimpijske igre. Nakon Igara, pretvoren je u javni vodeni park s ogromnim toboganima, dok je zadržao svoje konkurentne bazene za plivanje i treninge.

“Vodena kocka” bila je domaćin plivanju, skokovima u vodu i sinhroniziranom plivanju na Olimpijskim igrama 2008. godine. Na ovim igrama oboreno je 25 svjetskih rekorda u plivanju.

Uspjeh Michaela Phelpsa u osvajanju osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. postignut je na "Water Cube". Na Igrama, Phelps je postavio svjetske rekorde u sedam disciplina u potrazi za osam zlatnih medalja (200 slobodno, 200 leptir, 200 IM, 400 IM, štafeta 4×100 slobodno, štafeta 4×200 slobodno i 4×100 mješovito) .

komentar slike

Oglasi

U ponedjeljak je Phelpsov svjetski rekord od 400 IM iz Pekinga postao drugi najduži svjetski rekord u dugoj stazi za muškarce ikada.

“The Water Cube” je također mjesto održavanja jedne od najpoznatijih plivačkih utrka u historiji, muške štafete 4×100 slobodno u kojoj su Sjedinjene Američke Države i Francuska imale epski obračun na putu do rušenja svjetskog rekorda.

Američka plivačka legenda Michael Phelps odgovorio je u ponedjeljak svom sunarodnjaku i obožavatelju, Christopheru Plysu (curling) na Twitteru, rekavši: "Ice Cube je posebno mjesto... uživajte! Idemo tim SAD-a!"

To je bio odgovor na Plysov Twitt koji je objavio u nedjelju nakon što je posjetio Ice Cube zajedno sa svojom kolegicom iz mješovitih parova, Victorijom Persinger:

Oglasi

"To je ono o čemu sam sanjao. Imam fotografiju Michaela Phelpsa iznad mog stola s ovih Igara s ovog stadiona. Sada možemo igrati u istoj areni. San se ostvario."

Ice Cube' open to the public - Chinadaily.com.cn

Dvostruki olimpijac će se natjecati u američkim mješovitim parovima i muškom timskom curlingu na Pekingu 2022. u "Water Cubeu", koji je prenamijenjen u "Ice Cube".

Plys se vratio na Zimske olimpijske igre prvi put nakon Vancouvera 2010. nakon što je izostao iz Sočija 2014. i PyeongChanga 2018. godine.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 34-godišnjak je rekao:

Oglasi

"Sjajan je osjećaj biti svi zajedno u (Olimpijskom, op.a) selu, svi smo stigli ovdje do sada i možemo podijeliti tu sreću."

From Water Cube to Ice Cube: Curling sheets completed for Beijing 2022 -  CGTN

Persinger je također pohvalio "Ice Cube" i izrazio uzbuđenje što će igrati na ovom preuređenom mjestu.

"To je nešto najljepše što sam ikada vidio. Bit će mi velika čast igrati u toj zgradi. Arhitektura te zgrade je jedinstvena. Volim vidjeti da se ova mjesta ponovno koriste ovako, koristeći što je već tu. Ne želim se zafrkavati ovdje, ali mislim da je to jedno od najzgodnijih mjesta na kojima ću ikad igrati u svom životu, tako sam uzbuđen."

Curling turnir u Pekingu 2022. počet će u srijedu navečer, a prvi protivnik para je momčad Australije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi