Ligety još jednom najbolji

Četvrta pobjeda u Kranjskoj Gori

Ligety još jednom najbolji

M. Maksimović

Ted Ligety je danas još jednom potvrdio činjenicu da je jedan od najboljih veleslalomaša današnjice.Na stazi Podkoren, Ligety je proslavio svoju 11 pobjedu u karijeru, četvrtu u Kranjskoj Gori.

Na taj način se Amerikanac izjednačio sa Albertom Tombom i Benjaminom Raichom koji su također po četiri puta slavili na ovoj stazi. Tomba je ostvario po dvije pobjede u slalomu i veleslalomu, Raich sve četiri u slalomu.

Ligety je danas bio posebno raspoložen, pa je već nakon prve vožnje imao sekundu i 22 stotinke prednosti ispred Massimiliana Blardonea te sekundu i 60 u odnosu na Francuza Alexisa Pinturaulta. Unutar dvije sekunde zaostatka još su samo bili Marcel Hirscher koji je kasnio za Pinturaultom stotinku, dok je Hirscher bio sporiji tri.

Najbolji posao u drugoj vožnji je napravio Šveđanin Matts Olsson. On je bio 16.nakon prve voženje, a na kraju je završio kao šesti. Prvo mjesto je držao dugo, sve do nastupa najbolje petorice iz prve vožnje. Dva Talijana su ostala bez postolja, dok je Pinturault završio na drugom mjestu zahvaljujući odličnoj vožnji u donjem dijelu staze.Francuz je bio 42 stotinki brži od Hirschera. Ligety je bio sjajn i u drugoj vožnji i na kraju je slavio sa sekundom i 61 stotinkom ispred Pinturaulta i dvije sekunde i tri stotinke u odnosu na Hirschera.

Vodeći u ukupnom poretku Svjetskoga kupa Beat Feuz nije uspio osigurati drugu vožnju, što je najbolje iskoristio Austrijanac Marcel Hirscher, drugoplasirani u ukupnom poretku, je današnjim trećim mjestom smanjio ukupni zaostatak za Feuzom na  samo 55 bodova.Do kraja sezone preostalo je samo pet utrka, a sutra se u Kranjskoj Gori vozi slalom. Feuz u ukupnom poretku vodi s 1250 bodova, Hirscher 1195, a Kostelić 1049 bodova.

Rezultati veleslaloma:
1.Ted Ligety (SAD) 2:22.47
2.Alexis Pinturault (Fra) +1.61
3.Marcel Hirscher (Aut) +2.03
4.Massimiliano Blardone (Ita) +2.06
5.Davide Simoncelli (Ita) +2.40
6.Matts Olsson (Šve) +2.98
7.Fritz Dopfer (Njem) +3.03
8.Aksel Lund Svindal (Nor) +3.04
9.Steve Missillier (Fra) +3.05
10.Cyprien Richard (Fra) +3.34

Ukupni poredak u veleslalomu:
1.Marcel Hirscher (Aut)  605
2.Ted Ligety (SAD) 513
3.Massimiliano Blardone (Ita) 408
4.Alexis Pinturault (Fra) 314
5.Philipp Schoerghofer (Aut) 278

Ukupni poredak u SK-u:
1.Beat Feuz (Švi) 1250
2.Marcel Hirscher (Aut) 1195
3.Ivica Kostelić (Hrv) 1049
4.Aksel Lund Svindal (Nor) 1031
5.Didier Cuche (Švi) 953

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.