Maluš vjeruje da alpinci mogu mnogo
Jože Maluš

Bh. tim u Vancouveru

Maluš vjeruje da alpinci mogu mnogo

M. Skaka

Pred nastupe naših olimpijaca u alpskim disciplinama Žane Novaković, Maje Klepić i Marka Rudića, trener bosanskohercegovačkih alpinaca Jože Maluš govorio je o dosadašnjem radu i spremnosti sportista za ono što ih očekuje.

"Na početku smo imali poteškoća sa vremenskim uslovima, u donjem dijelu staze je padala kiša, dok je na gornjem dijelu staze padao snijeg. U tom periodu smo trenirali normalno, mada smo trening morali prilagođavati vremenskim uslovima.", rekao je Maluš. "Zadnjih 5 dana imamo odlično  vrijeme.  U toku dana je sunčano, a u toku noći ispod nule sto nam omogućava optimalan trening slaloma i veleslaloma.", zadovoljan je trener alpinaca.

Ni zdravstveno stanje ne bi trebalo omesti naše takmičare da postignu dobre rezultate.

"Osim Maje Klepić koja je imala manjih problema sa rastom umnjaka, svi takmičari su zdravi i osjećaju se odlično.", kaže Maluš i dodaje:

"Takmičari su trenirali intenzivno i prije Vankuvera, a imali smo par trka u Bosni i Hercegovini pred samu Olimpijadu. Ovaj period u Vancouveru smo iskoristili za odmor, regeneraciju i podizanje takmičarske spreme na što veći nivo. Svi bosanskohercegovački olimpijci treniraju po planu, kratko i kvalitetno kako bi bili svježi pred samu Olimpijsku trku."

Trener alpinaca pred utrku je uvjeren da će naši takmičari ostvariti rezutate kojima će poboljšati svoj plasman na FIS rang listi.

"U utrkama u alpskim disciplinama, prvih 15 takmičara koji su najbolji po FIS rang listi idu na žrijebanje tako da najbolji takmičar može teoretski nastupiti kao 15. na startu i obrnuto. Pobjednici će vjerovatno biti iz ove prve jakosne grupe skijaša. Svi ostali takmičari, među koje spadaju naši, će dobiti startne brojeve opet po FIS rang list koje i zaslužuju od 15. mjesta pa na više."

"Moja prognoza je da će se većina naših takmičara plasirati bolje nego su plasirani na FIS rang listi u ovom trenutku.", optimističan je Maluš. "Koliko će ići naprijed, teško je reći jer zavisi od mnogo faktora. Nadam  se da niko neće napraviti takvu grešku da mora ispasti ili odustati.
Od naših takmičara mislim da Žana Novaković ima bolje šanse u veleslalomu a Maja Klepić u slalomu. Za Marka Rudića mogu reći da je u ovom trenutku spremniji za slalom."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti