Marlies Schild pobijedila i ušla u istoriju

Skijašica sa najviše pobjeda u slalomu

Marlies Schild pobijedila i ušla u istoriju

Marlies Schild je od danas najuspješnija slalomašica svih vremena. Austrijanka je u Lienzu danas ostvarila svoju 37. pobjedu u Svjetskom kupu, 35. slalomsku čime je postala skijašica sa najviše slalomskih pobjeda u Svjetskom kupu.

Do sada je na prvom mjestu po broju slalomskih pobjeda bila legendarna Vreni Schneider koja je u karijeri slavila 34. puta. Schild je stigla Schneider pobjedom u Courchevelu 17. decembra.

Na stazi Schlossberg, Marlies je napravila mali podvig s obzirom da je nakon prve vožnje držala šesto mjesto sa 69 stotinki sporijim vremenom od Amerikanke Shiffrin. Ispred Schild su još bile njena sestra Bernadette, zatim Maria Hoefl - Riesch, Kathrin Zettel i Pietilae - Holmner.

Kako je druga vožnja odmicala, uslovi na stazi su bili sve lošiji, velika malgla je pokrivala donjio dio staze i u takvim uslovima najbolje se snašla Marlies Schild. Marie-Michele Gagnon je odradila dobro dugu vožnju slaloma i zamalo je ostala bez postolja. Kanađanka je završila na četvrtom mjesto, jer je treća Hoefl - Riesch. Kathrin Zettel i Bernadette Schild nisu izdržale pritisak, morale su odustati dok je Pietilae - Holmner ostala bez skije. Shiffrin je također vozila dobro, ali ne dovoljno. Amerikanka je ostala kratka 41 stotinku, Hoefl - Riesch kao treća 63.

Rezultati slaloma:
1. Marlies Schild (Aut) 1:55.63
2. Mikaela Shiffrin (SAD.) +0.41
3. Maria Hoefl-Riesch (Nje) +0.63
4. Marie-Michele Gagnon (Kan) + 1.01
5. Nina Loseth (Nor) +1.24
6. Frida Hansdotter (Šve) +1.43
7. Chiara Costazza (Ita) +1 48
8. Christina Geiger (Nje) +1.64 
9. Wendy Holdener (Švi) +1.72
10. Anne-Sophie Barthet (Fra) +2.13 

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:
1.Maria Höfl-Riesch (Nje) 611
2.Tina Weirather (Lih) 609)
3.Anna Fenninger (Aut) 597
4.Lara Gut (Švi) 568)
5.Tina Maze (Slo) 442

Ukupni poredak u slalomu:
1.Mikaela Shiffrin (SAD) 202
2.Marlies Schild (Aut) 200
3.Frida Hansdotter (Šve) 152
4.Maria Höfl-Riesch (Nje) 140
5.Marie-Michele Gagnon (Fra) 135

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije