Matti Heikkinen svjetski prvak
Matti Heikkinen

Jedno zlato ide i u Finsku

Matti Heikkinen svjetski prvak

M. Maksimović

Finac Matti Heikkinen je novi svjetski prvak skijaškom trčanju na 15 kilometara klasičnim stilom. Nakon dvije brončane medalje iz Liberaca, danas je Finac sa 38:14.7 stigao do najvećeg rezultata u karijeri. Drugo mjesto je zauzeo Norvežanin Eldar Roenning koji je zaostao 13.3 sekundi, dok je njegov zemljak Martin Johnsrud Sundby s 31.9 sekundi slabijim vremenom završio kao treći.

Prije dvije godine je u ovoj disciplini zlato osvojio Estonac Andrus Veerpalu, dok je Čeh Lukas Bauer bio drugi.Upravo je od trojke sa postolja iz Libereca najbolji posao napravio Heikkinen koji je na prvom prolazu bio, šesti, već nakon desetog je bio u vodstvo ispred Roenninga koji je  bio vodeći nakon prvog prolaza.Johnsrud Sundby je bio četvrti, ali je na kraju prestigao Bauera i Nousiainena. Za Roenninga je ovo četvrta medalja u karijeri, za Sundbyja druga.


Rezultati:
1.Matti Heikkinen (Fin) 38:14.7
2.Eldar Roenning (Nor) 13.3
3.Martin Johnsrud Sundby (Nor) 31.9
4.Stanislav Volzhentsev (Rus) 36.8
5.Sami Jauhojaervi (Fin) 44.2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.