Mattu zlato u slalomu
Foto: EPA

Alpsko skijanje

Mattu zlato u slalomu

Edmir Škorić

Austrijski skijaš Mario Matt osvojio je zlato u slalomu na Olimpijskim igrama u Sočiju.

Tridesetčetverogodišnji Matt je postao najstariji nositelj zlata u povijesti alpskog skijanja. Poslije prve vožnje je Austrijanac bio u vodstvu. Ante Kostelić je postavio stazu koju mnogi nisu uspjeli da premoste.

Matt je, ipak, uspio da ostane prvi i nakon druge vožnje. Imao je vrijeme 1:41.48. Mlađi Austrijanac Marcel Hirscher je bio deveti nakon prve, ali je na kraju zaostao tek 0.28 stotinki sekunde za svojim sunarodnjakom. 

Na trećem mjestu završio je 19-godišnji norveški skijaš Henrik Kristoffersen sa 83 stotinke zaostatka. U prvih pet završili su još Italijan Stefano Gross i Nijemac Fritz Dopfer.

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić na kraju je bio deveti sa dvije sekunde i 27 stotinki zaostatka. Naš skijaš Igor Laikert je odustao.

ZOI u Sočiju, slalom (skijaši):
1. Mario Matt (Aut) 1:41.84
2. Marcel Hirscher (Aut) +0.28
3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0.83
4. Stefano Gross (Ita) +0.88
4. Fritz Dopfer (Njem) +0.88

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.