Maze proglašena najboljom

Skieur d'Or - Serge Lang Trophy

Maze proglašena najboljom

Pobjednica Svjetskog kupa, slovenska skijašica Tina Maze, izabrana je za najbolju skijašicu svijeta u 2013. godini u izboru novinara koji prate alpsko skijanje.

Tridesetogodišnjoj Maze je tako pripao Skieur d'Or - Serge Lang Trophy redovna godišnja nagrada koja setradicionalna nagrada nazvana po osnivaču Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Dodjeljuje je AIJS, Međunarodno udruženje skijaških novinara.

Slovenska skijašica je prošle sezone osvojila svoj prvi Veliki kristalni globus u karijeri, pobijedivši u 11 utrka i osvojivši rekordnih 2.414 bodova. Maze je osvojila i dva Mala globusa - u superveleslalomu i u veleslalomu - kao i zlatnu medalju u superveleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu u februaru.
 

Slovenka je postala 14. skijašica kojoj je pripalo ovo priznanje i prva poslije Amerikanke Lindsey Vonn koja ga je osvojila od 2009. godine.Ukupni pobjednik Svetskog kupa u muškoj konkurenciji Austrijanac Marcel Hirscher osvojio je ovu nagradu prošle godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.