Mikaela Shiffrin postala najmlađa osvajačica zlata u slalomu

Žana Novaković završila na 26. mjestu

Mikaela Shiffrin postala najmlađa osvajačica zlata u slalomu

Američka skijašica Mikaela Shiffrin osvojila je zlatnu medalju u slalomu i tako sa 18 godina postala najmlađa slalomska pobjednica svih vremena. 

Mikaela Shiffrin je bila najbolja i nakon prve vožnje, a epitet glavnog favorita za zlato opravdala je i u drugoj vožnji iako je napravila jednu veliku grešku. Ovo je prvo slalomsko zlato za SAD nakon 42 godine. 

Shiffrin je ostvarila ukupno vrijeme 1:44.54, dok je srebrnu medalju osvojila najbolja slalomašica svih vremena Marlies Schield, koja je za pobjednicom zaostala 53 stotinke. Bronza je također otišla u Austriju, a osvojila ju je Kathrin Zettel. 

Najviše razloga za tugu imale su Maria Hoefl-Riesch i Tina Maze koje su nakon prve vožnje bile na drugim i trećem mjestu, ali su drugu vožnju skijale vrlo loše, pa su na kraju zauzele četvrtu i osmu poziciju. 

Naša Žana Novaković je nakon prve vožnje bila 35. a na kraju je završila na 26. mjestu sa 11.45 sekundi zaostatka za Shiffrinovom. Žana je ostvarila ukupno vrijeme 1:55.99. Žana Novaković je ostvarila najbolji naš rezultat za BiH u Sočiju. Igor Leikert je u kombinaciji bio 27. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.