Morgie i Kofler protiv veterana

Novogodišnja turneja četiri skakaonice

Morgie i Kofler protiv veterana

Najvažniji sportski događaj pred kraj kalendarske godine je svakako Novogodišnja turneja četiri skakaonice. Dok se mnogi trijezne nakon Božićnih i Novogodišnjih proslava ski skakači nemaju predaha.

U svim sportovima su medalje sa olimpijskih igara, evropskih i svjetskih prvenstava nešto najbitnije, ali većina skakača će reći kako je pobjeda na Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice za njih nešto najveće. Ove godine se turneja održava po 59. put, a trofej pobjednika brani Andreas Kofler.

Među ovogodišnjim favoritima je nekoliko imena. S podjednakim šansama za pobjedu su Thomas Morgenstern, Andreas Kofler i Simon Ammann, ali ne treba otpisati veterane koji svojim znanjem i iskustvom u svakom trenutku mogu do naslova. Tu se prije svega misli na Janea Ahonena i Adama Malysza, ali ne treba zaboraviti ni Mattija Hautamaekija.

Nesumnjivo prvi favorit je Austrijanac Thomas Morgenstern koji je ove sezone slavio u više od pola takmičenja u Svjetskom kupu. Morgie ima znanje, volju, čovjek je koji je potkovan vjerovatno najvećim samopouzdanjem od svih skakača, a trenutno je i u najboljoj formi.

Andreas Kofler će pokušati nakon 23 godine postati prvi skakač koji je odbranio naslov pobjednika. Kada je Ernest Vettori 1987. godine odbranio naslov pobjednika Kofler je imao samo dvije godine. Istina bio je Ahonen 2006. drugu godinu zaredom na postolju, ali kao dijelitelj pobjede sa Jakubom Jandom.

Simon Ammann je u karijeri osvojio sve osim Novogodišnje turneje, pa će ove godine biti motiviraniji više nego ikad. Finac Ville Larinto je ove sezone jedno od najvećih otkrića. Jedini je pobjednik koji ne dolazi iz Austrije. Ima kvalitet, ali nema iskustvo za pobjede na jednom ovakvom takmičenju. Ali, nikad se ne zna.

Svake godine se pojavi neki veteran koji, iako nije u najboljoj formi u Svjetskom kupu, ostvari visok plasman. Ahonen nije u najboljim godinama ni u formi, ali se on ne smije nikad otpisati. Prošle godine se vratio skakanju nakon jednogodišnje pauze i na čak tri od četiri skakonice završio je na postolju. Ako i ove godine ponovi isto, to ne treba da nas iznenadi od čovjeka koji samo na Novogodišnjoj turneji ima 29 postolja.

Adam Malysz nije samo jedan od najboljih skakača svih vremena nego i jedan od najuspješnijih sportista uopšte. Poljak ima čak 38 pobjeda i 85 postolja u karijeri. Na zadnjem takmičenju u Engelbergu je u prvoj seriji bio 17. a na kraju je završio na trećem mjestu, što govori da se nalazi u velikoj formi.

Još jedan veteran se nalazi u sjajnoj formi. Matti Hautamaeki je na zalasku karijere, ali čovjek proživljava drugu mladost. Ove sezone nije bio lošiji od sedmog mjesta. Ahonen je nekada osvajao turneju bez ijedne pojedinačne pobjede. Trenutna Mattijeva forma podsjeća na Ahonenovu iz 1999 kada je postao prvi pobjednik bez pojedinačne pobjede.

Visok plasman bi mogli ostvariti Norvežani Tom Hilde i Johan Evensen, zatim Austrijanac Wolfgang Loitzl, Japanac Daiki Ito i neko od njemačkih skakača koji svake godine zablistaju, posebno u Oberstdorfu i Garmischu. Nažalost, zbog povrede neće biti Gregora Schlierenzauera, ali sigurno ćemo i ove godine imati u čemu uživati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.