Nacionalizmu nema mjesta u olimpizmu

Na potezu je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Nacionalizmu nema mjesta u olimpizmu

BOSANSKOHERCEGOVAČKI olimpijac Mladen Plakalović i njegov nesuđeni kolega iz BH. olimpijskog tima Nemanja Košarac ponosno su pozirali u majicama optuženih za ratne zločine, Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića.

Sramota da ne može biti veća! Ne samo za Košarca i Plakalovića, koji ne vide ništa loše u ovome (!?), već i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, Olimpijski komitet BiH, ali i Međunarodni olimpijski komitet.

Taman kad smo barem 48 sati mogli uživati u majstorijama Miralema Pjanića, Mirze Teletovića, Zvjezdana Misimovića i Edina Džeke, koji su ponovo svojim izvedbama u klubovima učinili da se bh. sport, ali i ova država može osjećati ponosnom, u javnost su procurile fotografije Plakalovića i Košarca obučenih u majice Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Mladen Plakalović nedavno se vratio sa Olimpijade u Vancouveru, gdje je nastupao pod državnom zastavom Bosne i Hercegovine, a utrku Cross Countrya na 15 kilometara završio je na katastrofalnom 78. mjestu. S obzirom na želju da se fotografiše u majicama optuženika za ratne zločine, ovo mu je vjerovatno bio i posljednji nastup na Olimpijadi.

Antička olimpijada u staroj Grčkoj nastala je kao sportsko nadmetanje tokom kojeg su prestajali svi ratovi i zamišljena je kao spona među državama i sportistima. I danas je olimpijski duh nešto posebno, nešto mirotvorno što zbližuje ljude. Na olimpijadama nema mjesta za simpatizere optuženih desno-radikalnih ratnih zločinaca.

Osim toga, direktno se obraćamo Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, pod čijim su pokroviteljstvom i Plakalović i Košarac, da u što je moguće kraćem roku reaguje i potpuno se ogradi od gore spomenutog dvojca. Za Mladena Plakalovića i Nemanju Košarca trebalo bi da su gotova sva takmičenja pod okriljem Olimpijskog komiteta BiH!

Redakcija portala SportSport.ba uputila je e-mail Međunarodnom olimpijskom komitetu, sa priloženom fotografijom i jasnim pojašnjenjem o čemu se ovdje radi. Vjerujemo i očekujemo da krovno međunardno olimpijsko tijelo na vrijeme reagovati u ovom slučaju, te da će Nemanja Košarac i Mladen Plakalović snositi sankcije za svoje postupke.

Ovim se putem obraćamo i gospodi u Predsjedništvu Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Gospodo Izete Rađo, Marjane Kvesiću i Siniša Kisiću, na vama je velika odgovornost da u ovom trenutku reagujete kako je to potrebno.

Zaista nam je svima dosta pustih obećanja o dobrim rezultatima na olimpijadama. Dosta je mazanja očiju javnosti o tome kako bh. olimpijci donose sve volje rezultate. Ova situacija zahtijeva vašu reakciju, vaš odgovor, jer u olimpizmu nema mjesta za nacionalizam i fašizam.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.