Nova pobjeda za fantastičnog Kamila Stocha
Foto: EPA

Slavio i u Garmish-Partenkirchenu

Nova pobjeda za fantastičnog Kamila Stocha

M. Šljivak

Poljak Kamil Stoch pobjednik je takmičenja u skijaškim skokovima u Garmish-Partenkirchenu koji su se održali u sklopu novogodišnje turneje Četiri skakaonice.

Do pobjede je sjajni poljski skakač došao skokovima od 135.5 i 139.5 metara sa ukupnih 283.4 boda. Iza sebe je Stoch ostavio Richarda Freitaga (132m i 137m) koji je imao 275.8 bodova, te Norvežanina Andersa Fannemela.

Prva runda donijela je nekoliko velikih iznenađenja. Osvajač naslova najboljeg skakača prošle sezone, Austrijanac Stefan Kraft, nije uspio da se plasira u drugu seriju, a imao je skroman skok od 122,5 metra.

Zato je Kamil Stoch radio sjajan posao. Sa 135.5 metara je imao tek četvrti skok po dužini, ali je zahvaljujući odličnom stilu izbio na prvo mjesto ispred iznenađenja prve serije, Bartola, Kobayashija i Geigera. Vodeći u Svjetskom kupu, Nijemac Richard Fereitag, je nakon prve serije bio šesti sa skokom od 132 metra i ovakvi plasmani su obećavali sjajnu drugu seriju.

Freitag je skokom od 137 metara u drugoj rundi preuzeo vodstvo. Momci koji su bili ispred njega nakon prve runde su zakazali u nastavku i Nijemac je osigurao podijum pred skokove Tilena Bartola i Kamila Stocha.

Nakon kraće pauze zbog problema sa vjetrom, Slovenac Bartol je skokom od 133.5 metra izgubio drugo mjesto, a onda se na zaletištu pojavio Kamil Stoch.

Poljak je skočio sjajni 139.5 metara, dileme nije bilo o pobjedniku i Stoch je došao do 24. pobjede u karijeri i na pravom je putu da osvoji naslov najboljeg na novogodišnjoj turneji jer je slavio i na prvoj skakaonici u Oberstdorfu.

Takmičari se sada sele u Austriju i slijede takmičenja u Innsbrucku i Bischofshofenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi