Novogodišnja turneja kreće sa uzbuđenjima: Njemačka u transu, velika lista kandidata za naslov
FOTO: EPA

Tradicionalno takmičenje počinje u Oberstodrfu

Novogodišnja turneja kreće sa uzbuđenjima: Njemačka u transu, velika lista kandidata za naslov

H. Zilić

Ostala su još tri dana do kraja 2023. godine, a 29. decembar rezervisan je za start tradicionalne Novogodišnje turneje "Četiri skakaonice" čime ljubitelji ski-skokova imaju potpunu prazničnu atmosferu.

I ove sezone očekuje nas još jedno uzbudljivo takmičenje koje nas iz stare uvodi u novu godinu.

Kvalifikacijama u Oberstordu počela je turneja u četvrtak, a večeras od 16:30 na istoj skakaonici je i glavni takmičarski dio.

Njemačka sa nestrpljenjem očekuje ovogodišnju turneju jer su njihovi takmičari sjajni na startu nove sezone u Svjetskom kupu.

Andreas Wellinger je drugoplasirani (slavio u kvalifikacijama), Pisu Paschke trećeplasirani, a Karl Geiger četvrtoplasirani (drgui završio u kvalifikacijama) u poretku Svjetskog kupa.

Oglasi

Računajući Njemačku i Istočnu Njemačku, Nijemci zajedno na turneji imaju 16 titula, ali novu čekaju već 22 godine.

Pomalo nestvarno zvuči da je Sven Hannawald bio posljednji njemački takmičar koji je osvojio turneju i to 2002. godine sa "Grand slamom" od četiri pobjede i tako postao prvi takmičar kojem je uspjelo da trijumfuje na sve četiri skakaonice.

Titulu brani Norvežanin Halvor Egner Granerud koji je ove sezone daleko od prave forme, a prvi favorit je svakako lider u Svjetskom kupu Stefan Kraft iz Austrije.

Slovenske nade su Anže Lanišek i Peter Prevc, dok su ove sezone katastrofalni Poljaci, tako da teško mogu nešto napraviti jer su Kubacki, Zyla, a posebno Stoch daleko od ozbiljne forme.

Naravno u red favorita treba ubrojati i Ryoyua Kobayashija, Japanac skače toplo-hladno ove sezone, ali ima kontinuitet u TOP 10 pa nije isključeno da je formu tempirao za Novogodišnju turneju.

Od mogućih iznenađenja tu svakako možemo ubrojiti Jana Horela, Stephana Leyhea, Gregora Deschwandena, Daniela Tschofeninga, a najveća norveška uzdanica će biti Marius Lindvik.

Dosta kandidata za sami vrh što obećava uzubđenja, a večeras u Oberstordfu ćemo saznati ko će kao lider turneje ući u 2024. godine i 1. januara doći sa žutom majicom u Garmischapretnkirchen

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi