Novogodišnja turneja po 58.put
Simon i Gregor bi trebali voditi veliku borbu

Slijede ''četiri skakaonice''

Novogodišnja turneja po 58.put

M. Maksimović

Jedan od najvećih sportskih događaja posljednjih dana stare i prvih dana nove godine je Novogodišnja turneja Četiri skakonice. Schattenberg, Olimpiya, Bergisel i Paul-Ausserleitner su četiri skakaonice u Oberstdorfu, Garmishu, Innsbrucku i Bischofshofenu koje će ovih dana biti u centru pažnje.

Prošle godine je slavio Wolfgang Loitzl, ispred Simona Ammanna i Gregora Schlierenzauera osiguravši Austriji prvu pobjedu u ukupnom poretku nakon devet godina i slavlja Andreasa Widhölzla.


Po onome što smo vidjeli  u dosadašnjem dijelu Svjetskog kupa Simon Ammann i Gregor Schlierenzauer bi trebali voditi veliku borbu, iako svakako ne treba zaboraviti Bjoern Einar Romoeren te uvijek opasni Austrijanci Thomas Morgenstern pa i čovjek koji je lani slavio Wolfgang Loitzl, trenutačno šesti u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Po kladionicama je Schlierenzauer u prednosti u odnosu na Ammanna, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je Gregor sa 26 pobjeda u Svjetskom kupu najbolji Austrijanac svih vremena.


Svakako ne smijemo u najavi zaboraviti niti legendarnog Jane Ahonena koji se vratio u 32.godini i koji ima jedini pet pobjeda  na Novogidšnjoj turneji. Prošle godine je u Oberstdorfu pobjedio Simon Ammann dok je drugi bio kasniji pobjednik Wolfgang Loitzl.


Rekordi turneje:

Najviše pobjeda:
Janne Ahonen (Fin) 5
Jens Weisslog (Nje) 4

Najviše pojedinačnih pobjeda:
Bjorn Wirkola (Nor) i Jens Weisslog (Nje) 10
Janne Ahonen (Fin) 9


Najveći tragičari:
Ingolf Mork (Nor 1970/71)
Yukio Kasaya (Jap 1971/72)
Karl Schnabl (Aut 1974/75)
Toni Innauer (Aut 1975/76)
Pomenuti skijaši skakači su ostvarili po tri pobjede na jednoj turneji, ali na kraju nisu slavili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.