Sportski hram koji je stariji i od fudbala spreman na čudo: Pomjerat će granice sporta?

Budućnost će biti zanimljiva

Sportski hram koji je stariji i od fudbala spreman na čudo: Pomjerat će granice sporta?

H. Zilić

Nepravedno izostavljen i često u sporednim ulogama, nordijski centar Holmenkollen u Oslu sprema se da u budućnosti dobije novi izgled koji bi pomjerio granice sporta i čovječanstva, ako je vjerovati pojedinim špekulacijama u svijetu zimskih sportova.

Na ovom mjestu je daleke 1870. godine počela izgradnja prve skijaške skakaonice u svijetu, na kojoj je 1892. godine izveden i prvi skok dužine 15,5 metara, a 1896. godine Sigurd Svendsen odnio je trijumf na jednom zvaničnom takmičenju na pomenutoj skakaonici. Primjera radi najstarije fudbalsko takmičenje na svijetu FA Cup prvo izdanje je imao 1871. godine.

Holmenkollen je imao čak 15 rekosntrukcija kroz svoju historiju, a posljednju 2010. godine. Rekord skakaonice iznosi 144.0 metra i u vlasništvu je Roberta Johanssona.

Norvežani imaju najveću leatonicu svijeta Vikersund na kojoj skijaši skakači lete i preko 250 metara, a rekord drži Stefan Kraft sa letom od 254.0 metra.

Naime, ranije se tiho govorilo u nordijskim krugovima o letaonici čija bi konačna tačka bila 260 metara i na tu dužinu bi takmičar mogli bezbijedno doskočiti.

Nije bilo riječi gdje bi se gradilo to arhitetonsko sportsko čudo, a Oslo se potajno spominje kao glavni favorit iako ove informacije uvijek treba uzimati sa dozom rezerve. A Oslo se stavlja u prvi plan upravo zbog svoje historije.

Neke od najvećih letaonica svijeta imale su rekosntrukcije posljednjih godina, a to se odnosi na austrijski Kulm i naravno slovensku ljepoticu Planicu.

Skijaški skokovi su veoma praćen i zanimljiv sport, zbog svog uzbuđenja, historije, ali i atrakcije, a da li će ovaj sport pomjeriti neke granice o kojim nismo moglo ni zamisliti u najluđim snovima, vrijeme će pokazati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi