Pingvinima Stanley Cup
Crosby podiže pobjednički pehar

Detroit – Pittsburg 1:2

Pingvinima Stanley Cup

Veličanstvenom pobjedom u majstorici za šampiona NHL lige, hokejaši Pittsburg Penguinsa osvajači su Stenley Cupa za sezonu 2008/09.

Finalna serija mogla je zadovoljiti sve zaljubiljenike u ovaj ledeni sport, a Pingvini su napravili veliki podvig, obzirom da su tokom finalne serije do odlučujuće utakmice bili u rezultatskom zaostatku.

Crvena krila su imala vodstvo od 2:0 i 3:2, nedostajala im je samo jedna pobjeda za trofej, ali Sidney Crosby, Max Tablot, Mark-Andre Fleury i društvo smogli su snage za konačni preokret i veliko slavlje u odlučujućoj, sedmoj utakmici.

Prvih dvadeset minuta završena je bez golova, ali je statistika bila na strani Pigvina koji su imali deset šuteva u okvir gola. Već tada se moglo nasluti iznenađenje, a nadmoć na ledenoj plohi kapitalizirao je Max Tablot golom u 22. minuti. Asistent je bio Evgeni Malkin. Nakon postignutog gola, gosti su inicijativu prepustili Crvenim krilima, koji su u drugoj trećini 11 puta šutirali prema golu Fleurya, no golman Pingvina bio je nesavladiv.

Da stvar po domaćine bude gora, Tablot je svojim drugim golom nakon akcije Chrisa Kunitza i Roba Scuderija u 31. minuti udvostručio prednost. Detroit je zaostatak smanjio preko Henrika Zetterberga, pa je prava opsada Fleuryejeva gola uslijedila u posljednjim trenucima utakmice.   

Domaći su u sedam navrata pogađali okvir gola, ali je Fleury bio nesavladiv. Golman Pingvina posebno se istakao u posljednjim sekundama utakmice kada je u dva navrata nemogućim reakcijama zaustavljao pokušaje Crvenih krila, a posebno je bila impresivna odbrana Lindstromova udarca u posljednjoj sekundi utakmice.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije (MVP) proglašen je Evgenij Malkin, a pehar namjenjen najboljoj ekipi u NHL podigao je 21-godišnji Sidney Crosby.

Detroit - Pittsburg 1:2 (3:4)

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.