Počinje SP u Nordijskom skijanju
Očekuju se zanimljiva takmičanja u skijaškim skokovima

Završeno jedno starta novo

Počinje SP u Nordijskom skijanju

M. Maksimović

Češki Liberec će od 18. februara do 1. marta biti domaćin SP u Nordijskom skijanju. U narednih 12 dana medalje će se dijeliti u Nordijskom skijanju, skijaškim skokovima i kombinaciji.

Za sada su Norvežani najuspješniji nacija sa 253 osvojene medalje, od čega su 94 zlatne, 79 srebrnih, a 80 brončanih medalja. Finci su na drugom mjestu, imaju 72 medalje manje, do sada su sakupili 58 zlatnih. Treća je Švedska (106 medalja), pa slijedi bivši Sovjetski Savez sa 92 medalje. Rusija je od samostalnosti odnosno od 1993. godine do danas osvojila 61 medalju, 21 je zlatna.

Bivša Jugoslavija ima jednu medalju, zlatnu Francija Peteka iz Val di Fiemme 1991.godine. Tada je Petek još uvijek nastupao za Jugoslaviju. Od nezavisnosti Slovenija je osvojila ukupno tri medalje. Svjetski prvak na maloj skakaonici u Obersdorfu je bio Rok Benkovič, dok su Benkovič, Bogataj, Peterka i Damjan bili brončani ekipno na maloj skakaonici iste 2005. godine. Posljednju medalju za Sloveniju je osvojila u Sapporou Petra Majdić koja je bila druga u sprintu.

Prije dvije godine u Japanu Adam Malysz je bio najbolji na maloj skakaonici ispred Ammanna i Morgensterna dok su na velikoj skakaonici medalje dijelili Simon Ammann, Harri Ollii Roar Ljøkelsøy. Ekipno su najbolji bili Austrijanci ispred Norveške i Japana.

Prema ranijim najavama BiH bi na ovom velikom takmicenju trebali predstavljati Njegoš Perišić, Mladen Plakalović, Mladen Starčević, Velibor Lizdek, Tanja Karišik i trener Dragan Jeftović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.